Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Friday, August 27, 2021
RESEPI KUEH BANGKIT
Wednesday, August 18, 2021
TALAM SUJI
RESEPI KUEH TALAM SUJI
Sumber : ResepiDaria, Yatiememories
BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH
Bahan (A)
180gm tepung suji @ semolina
450gm air
Bahan (B)
220gm gula castor
2 biji telur
200ml santan (saya guna santan kotak M & S)
250ml air
pewarna kuning
Cara-caranya:-
Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.
BAHAN2 UTK LAPISAN ATAS
Bahan (A)
300gm gula merah
50gm gula castor
500ml air
Bahan (B)
150gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan (saya guna santan kotal M & S)
1/2 tsp garam
Cara-caranya:-
Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Wednesday, August 4, 2021
RESEPI NASI DAGING UTARA YG SANGAT SEDAP
NASI DAGING
Sumber : SINI
Bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras basmathi....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair (tak letak)
3 sudu besar minyak sapi (ganti minyak zaiton)
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan](tak letak)
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa
Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]
Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.
AIR ASAM JAWA
Bahan A
2 biji cili merah
1 biji tomato
1 in belacan
1 sb kerisek - nak lagi sedap letak lebih
1 mangkuk air asam jawa
Bahan B
1 biji bawang besar
2 biji tomato
3 biji cili merah
5 biji cili padi
Bahan C
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Blend bahan bahan A hingga hancur. Ketepikan.
2. Hiris nipis bahan bahan B.
3. Tuangkan bahan2 A ke dalam bahan2 B, tambahkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
4. Sebaiknya dihidangkan segera bersama nasi daging, nasi tomato dll.