Wednesday, April 29, 2015

Devils Food Chocolate Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Baru kali ini saya berkesempatan mencuba kek yang telah menjadi fenomena suatu ketika dulu dan masih digemari sehingga kini.    Kek ini saya buat sempena hari lahir saya dan hubby yang kebetulan serentak dalam bulan April.   Buat hanya untuk makan makan bersama famili.  Jom kita tengok hasil kerastangan saya pula.



Kek ini saya gandakan adunannya  bagi mendapatkan kek yang sedikit tinggi dan dibahagi 3 bahagian sebelum dilapisi dengan cream cheese frostsing.   Untuk toppingnya pula saya tambahkan benda alah ni semua...... kinder bueno, badam panggang dan juraian salted caramel dan ganache,  fuhhh berganda gandalah kenikmatannnya.




Devils Food Chocolate Cake
Sources  : KG

Ingredients
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder (i used valrhona)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt (i used 1/2 tsp)
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup brown sugar
65 gram butter
1 large egg - size A
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk (i used fresh milk and added 1tbsp vinegar)
1/2 cup warm water


Methods
Preheat oven at 170C .. greased cake tin
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add egg.
Add dry ingredients (flour, cocoa powder etc) alternately with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions
Add vanilla extract and continue to mix till well blended
Bake for about 30 minutes or until just cooked


Cream Cheese Frosting
250 g cream cheese (room temp)
125 g butter (room temp)
1 cup icing sugar - sifted
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon, to rid the cheese taste

Beat cream cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache
200 ml double cream with at least 30% fat content
250 g dark chocolate, chopped finely (i used valrhona)
a pinch of salt


In a double boiler, warm double cream until just at boiling point, add chopped chocolate and salt and stir, when all chocolate is melted, remove from the heat and continue stirring until all well mixed.

Cool cake completely, spread the cream cheese frosting and pour cool ganache on top.




Tuesday, April 21, 2015

Cupcake Pertunangan


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini satu lagi tempahan Fathiyah buat adiknya Imran.





 Terimakasih banyak di atas tempahan ini.  
Sebarang kekurangan harap dimaafkan.

Sunday, April 19, 2015

Kek Pertunangan Imran

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Tempahan Fathiyah dari Taman Permata, Alma sempena pertunangan adiknya Imran.

Selamat Bertunang diucapkan buat Imran dan Afiqah.  
Semuga bahagia hingga ke syurga, amin.


Maaf ya, tulisan kita "cakar" sikit.






Terimakasih banyak di atas tempahan ini.  
Sebarang kekurangan harap dimaafkan.






Thursday, April 16, 2015

Snowy Cheese Cake Lagiii



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Lamanya tak update blog.
Ini tempahan Rosmina dari Sarawak buat bff  di Taman Alma,  Faizal Akmal.







Terimakasih banyak di atas tempahan ini.  Sebarang kekurangan harap dimaafkan.








Thursday, April 2, 2015

Pumpkin Spice Cheesecake Brownies


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini ialah brownies labu.  Brownies ini saya buat beberapa minggu yang lalu disebabkan hubby membeli labu.  Sebenarnya hubby nak saya buatkan pengat labu.  Memandangkan buahnya agak besar, maka saya ambil sebahagian untuk dibuat brownies..  Dah lama sebenarnya saya menyimpan hasrat untuk  membuat dan  merasa brownies labu ini.

  Hasilannya, memang terbaeeeekkk!  Sedap sesangat!  Mungkin juga disebabkan saya lebihkan kuantiti buah labu di bahagian atasnya.  Saya letakkan lebih kurang 250gm labu yang telah direbus dan dilecek.  Bahagian bawah brownies sangat lembut dan lembab sebab saya adjusts pembakarannya agar tidak terlalu lama.   Lapisan atasnya  pula sungguh lemak hasil gandingan keju dan labu.  Jika sekali menjamah brownies yang comel ini, pasti tidak mencukupi  dan ingin  diulangi lagi. Bayangkan dalam tempoh beberapa jam sahaja brownies ini selesai dikerjakan,  buat tengahari, petang dah langsai.  Setakat ini, telah dua kali saya membuatnya.  Itupun anak anak masih meminta dibuatkan lagi.  Fuhhh!  kena menunggu angin kerajinan bertiup semulalah nampaknya !


Jom kita tengok resepinya ya.

Pumpkin Spice Cheesecake Brownies 
Source :  Beantownbaker

Brownie Batter
3/4 cup butter, melted
1 cup sugar
1 tbsp pure vanilla extract
2 eggs
1/2 cup all purpose flour
1/2 cup cocoa powder – I used Hershey’s Special Dark cocoa
1/4 tsp salt
2 tsp cinnamon


Cheesecake Batter
6 oz cream cheese, softened - I used 8oz
1 egg
1/3 cup sugar - I used 1/2 cup
2 tbsp flour - I used 2 Tbsp + 2 tsp
1/2 cup pumpkin puree - I used 2/3 cup
1/4 tsp pure vanilla extract - I used 1/3 tsp
1/2 tsp cinnamon – I used 2/3 tsp
1/4 tsp each ground ginger and ground cloves - I used 1/3 tsp


Preheat oven to 350F. Grease an 8×8″ square metal baking pan.
Beat together melted butter, sugar, and vanilla, then beat in eggs one at a time. Combine dry ingredients and then gradually stir into butter mixture with a wooden spoon. In separate bowl, beat together cheesecake batter ingredients.
Spread about 2/3 of chocolate batter into prepared pan, and spoon cheesecake batter over. Dollop remaining brownie batter over cheesecake batter. Swirl the batters together by running a butter knife back and forth through the pan.
Bake for 40 minutes, or until center is set. Cool completely on wire rack and chill before cutting and 



SELAMAT MENCUBA !