Monday, February 27, 2012

Happy Birthday Deanah


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Sambil masak masak, jom ler jamu mata dengan cupcakes yg ditempah baru baru ni....













Friday, February 24, 2012

Makaroni Bakar / Baked Macaroni



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Bertemu kita sekali lagi di hari Jumaat yang mulia, penghulu segala hari. Menu petang semalam saya masak ala ala Italian, Makaroni Bakar menjadi pilihan untuk hidangan seisi keluarga. Kalau orang lain sibuk dengan macaroon, biskut kecik yang manis dan rangup ala ala mini burger, apakata kita tengok pulak hasilan makaroni dari dapur saya, namapun dekat dekat nak sama dah kan, cuma asal usul aja berlainan negara, satu dari Italia, satu lagi dari Peranchis.

Sebenarnya stok makaroni sudah terlalu lama terperuk dalam kabinet dapur, anak anak pun dah lama asyik mengingatkan. Jadi, sebelum makaroni menghampiri tarikh luputnya, terpaksalah merajinkan diri menghasilkan makaroni yang superb ni.

Anak anak memang suka sangat makan makaroni, tambah tambah kalau toppingnya melimpah ruah, berulang ulang makanlah jadinya. Resepi ni saya jamin sungguh sedap, sedap hingga menjilat jari tau. Kalau tak percaya, cuba buat dan rasai sendiri keenakkannya.


Resepi ambil dari dapur Kak Rus. Kak Rus saya kenali sewaktu di alam fotopage lagi. Fotopage Kak Rus banyak memaparkan resepi resepi lama selain resepi resepi terkini. Semuanya nampak sedap sedap belaka. Entah Kak Rus ingat lagi kat saya ke tak....hehehe. Kenang daku dalam doamu Kak Rus dan terimakasih kerana berkongsi resepi yang sungguh marvelous ni, jasamu dikenang. Izinkan saya untuk perpanjangkannya pula di sini ya.

koleksi dari Majalah Wanita tahun 80an.

MAKARONI BAKAR
1 peket daging cincang Ramli.
1 kotak makaroni yang kecil
6 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan keju mozarella yg diparut
2 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih *
1/2 biji bawang besar*
sedikit halia*
2 sudu besar rempah kari daging
sedikit serbuk pala
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 peket serbuk sup cendawan(kak rus guna Maggi)
garam secukup rasa
1 1/2 cawan sayur campur
1 cawan mentega/mnyak sapi
Untuk hiasan
Cili sos,mayonis, daun bawang,daun sup,cili merah dan bawang goreng



Cara Membuatnya:

1. Makaroni direbus lembut dan ditoskan.

2. Panaskan ketuhar,mesin bahan yang bertanda*

3. Pukul telur dan campurkan susu cair...ketepikan.

4. Tumis bawang besar,masukkan bahan yang dikisar + serbuk kari daging sampai
harum. Masukkan daging ,sayur campur rempah-rempah yg lain.Masukkan
makaroni,garam dan serbuk sup cendawan yg dicampu sedikit air panas.Kacau
dan tutpkan api. Sejukkan sebentar.



5. Alas acuan dengan kertas aluminiam foil dan lengserkan minyak sapi.

6. Tuangkan adunan telur ke dalam makaroni ...kacau-kacau sebati dan tuang
ke dalam acuan.Tutupkan acuan dgn aluminium foil dan bakar 20 minit.

7. Keluarkan dari ketuhar,buka aluminium foil...taburkan keju dan bakar semula lagi
20 minit. Angkat dan sejukkan. Bila sejuk potonglah didalam acuan ikut saiz yang
dikehendaki. Juraikan dengan sos cili (masukkan cili sos dalam peket plastik
kecil dan potong bucunya dan juraikan)Kemudian juraikan pula mayonis.
Taburkan daun bawang&daun sup juga bawang goreng. Nak lagi cantik taburkan
hirisan halus cili merah.



Selamat mencuba dan SELAMAT MENJAMU SELERA.


Tuesday, February 21, 2012

Maharani Chicken


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Selamat bertemu kembali.

Resepi ayam dari dapur Treat n Trick memang sungguh sedap. Terimakasih bebanyak diucapkan untuk resepi istimewa yang dikongsikan bersama ini. Terimakasih juga kepada tuanpunya resepi Mama Asmah Laili. Sebenarnya baru aja menerjah ke dapur Treat n trick, tapi hati ni dah terbekenan dekat banyak resepi. Tapi, buat permulaan saya cubala resepi Ayam Maharani ni dulu.


MAHARANI CHICKEN
Serving : 4 persons

1 whole chicken cut, washed and drained
1 tsp turmeric powder
1 tsp ground black pepper
salt to taste

A Grind to a paste
5 Onion
10 green chili
5 red chili
1 Tomato
2 T tomato puree
1 in ginger
8 cloves garlic
2 T meat curry powder
1 tsp garam masala


B To be blended
1/4 C yogurt
1/4 C coconut milk
1 C water
10 cashew

C
2 bay leaf
5 cm cinnamon
5 cardamom
1/2 C mint leaves
1/2 C coriander leaf
1/2 C fried shallots
1/2 C coriander leaf for garnish
salt to taste
1/4 C oil


METHOD

* Marinate chicken with turmeric, pepper and salt. Fry chicken and keep aside.

* Heat oil, saute bay leaf, cinnamon, cardamom till fragrant. Add A, fry until thick and fragrant.

* Add in mint, coriander leaves, item B, salt, add more water if necessary, bring to boil.

* Now add the chicken and cook until chicken is tender using medium heat, stirring in between.

* Remove from heat. Garnish with coriander leaves and fried shallot at the time of serving

Source : Asmah Laili


Resepi ni rasanya masam masam sikit sebab terdapat campuran yoghurt didalamnya.

Sunday, February 19, 2012

Kuih Bakar Berlauk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Kueh yang dah lama sangat teringin nak buat, tapi tak terbuat buat, asyik dok tertangguh jer. Dua, tiga hari lepas baru berkesempatan mencubanya. Alhamdulillah, walaupun baru pertama kali mencubanya, hasil yang diperolehi tidak mengecewakan. Berbaloi baloi ler mencubanya. Terimakasih diucapkan buat KFida MYR yang telah berkongsi resepi istimewa ini.


Dan bahan bahannya adalah :--------


KUIH BAKAR BERLAUK
kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( 100 biji lebih )

600 g tepung gandum
2000 ml santan -drpd 1 1/2 biji kelapa atau 500ml santan KARA+air
5 biji telur
2 sk garam
1/2 jari halia -ditumbuk kasar
1 sb warna kuning

BAHAN LAUK :-
300 g daging cincang -tapis dan siram bersih
2 sk lada putih biji*
1 sk jintan halus*-disangar
1 sk jintan kasar*-disangar
4 biji bawang kecil*
3 hiris halia*
5 sb minyak msk utk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka (akak tk bubuh)

BAHAN TABUR :-
1 pokok daun sup-dihiris
2 batang lada merah - dibuang biji dan hiris
1/2 cawan bawang goreng



Cara-cara
Cara menyediakan lauk :- Bahan2 bertanda ditumbuk halus.Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan tumbuk hingga kering dan masukkan daging cincang dan gaul rata.Bubuh garam dan perasa secukup rasa,tambah sedikit air jika perlu dan masak lagi hingga kering.Sejukkan.

Dalam sebuah mangkuk,satukan telur,garam,halia dan pukul dgn hand whisk sebentar dan masukkan tepung,santan dan gaul hingga rata dan ditapis.Masukkan 1/2 bahan2 tabur dan 1/2 bahan lauk kedalam adunan tepung dan gaul rata.Bubuh pewarna kuning dan gaul rata.

Panaskan acuan,sapu sedikit minyak lalu tuangkan adunan dan taburkan lagi lebihan daging dan bahan tabur diatasnya.
Bakar hingga masak di dalam oven yg telah dipanaskan dulu.
**Jika menggunakan acuan tembaga bertutup,bakar di atas api dapur hingga masak.
**Jika menggunakan acuan timah atau loyang,bakar dlm oven hingga masak.



CARA kak fida:- akak menggunakan 2 acuan timah tk bertutup.Panaskan acuan atas api perlahan dan sapu sedikit minyak,tuang adunan dan tutup dgn baking tray(tutup periuk pon boleh lah) hingga 1/2 msk dan masukkan pula ke dlm oven yg tlh dipanaskan dulu dan bakar hingga masak, lebih kurang 15-20 min pd suhu 180C.

**Satu lagi....bahan lauk dan bahan tabur,kesemuanya akak masukkan sekali kedalam adunan tepung dan gaul rata.Sentiasa digaul sebelum menuang adunan ke dlm acuan supaya kuih bakar ada lauk dlmnya…




Wednesday, February 15, 2012

Gulai Nangka Muda Tumis Darat


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Menu di atas adalah salah satu menu yang sempat saya sediakan minggu lepas. Nangka muda pemberian jiran sebelah rumah, siap direbus, terimakasih ya Ida. Agak lama juga saya tak makan gulai nangka. Seingat saya ini mungkin kali kedua sejak berkahwin saya menyediakan gulai nangka seperti ini. Alasannya mudah, sebab hubby tak berapa suka. Kata hubby nangka ni angin, kalau dimakan takut lenguh satu badan. Tak tau pulak saya sejauh mana kebenarannya. Apa yang saya tahu, nangka mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan. Namun, penggunaannya perlulah mendapat mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.

Ðikenali juga dengan nama ‘jackfruit’ dalam bahasa Inggeris, buah nangka mengandungi banyak khasiat seperti vitamin A, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B9 (folat), vitamin C, protein, kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium (potassium), zink, tembaga, magan, selenium, lemak asli, asid lemak omega 3, asid lemak omega 6, serat pemakanan, karbohidrat dan kalori.


Terdapat pelbagai kebaikan buah nangka. Ðikatakan isi buah yang mudah dihadam mengandungi gula mudah seperti fruktosa dan sukrosa yang apabila dimakan, mampu menambah tenaga dan menyihatkan tubuh dengan segera.

Buah nangka kaya dengan serat pemakanan sekaligus menjadikannya sebagai penjulap baik. Kandungan serat ini dikatakan mampu membantu untuk melindungi membran mukus usus besar (kolon) melalui cara mengurangkan masa pendedahan dan juga sebagai pengikat kimia penyebab kanser dalam usus besar.

Buah nangka segar adalah sumber terbaik vitamin. Kandungan antioksidan yang terdapat di dalam buah nangka ini amat baik untuk penglihatan. Vitamin A juga diperlukan untuk mengekalkan keutuhan membran mukus dan kulit dan untuk merangsang kekebalan tubuh.
Sumber : Pertubuhan Peladang



Inilah hasil airtangan saya, menggunakan resepi sumbangan Kak Liza kerana ianya ada persamaan dengan resepi arwah ibu. Terimakasih ya kak.

NANGKA BEREMPAH atau GULAI NANGKA TUMIS DARAT

Bahan :
500 gm nangka muda yg kecil
200 gm ikan talang kering (sy ganti ikan bilis)
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan
1 labu bawang besar
garam


Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1/2 s/k halba
1/2 s/k jintan manis


Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
7. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak


Saya terkurang letak santan sebab stok kehabisan dan ikan pula saya gantikan ikan bilis, hanya itu aja yang ada. Jadi, begitulah kejadiannya. Walaupun begitu, dua mangkuk jugalah saya kerjakan, meratah begitu sahaja....hehehe, tudia penangan gulai nangka. Anak anak pun suka....cuma bapa anak aja tak makan, jadi kita sediakan maggi special untuk si hubby.

Tuesday, February 14, 2012

Kisah Si Comel Tuah - Bahagian II

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Sedikit sambungan dari Kisah Si Comel Tuah tempohari.

Keesokkan harinya tanggal 25 Jan 2012,
Saya bercadang meletakkan kembali Tuah di tempat asalnya, bagi memberi peluang kepada Tuah untuk bertemu dengan ibubapanya. Mana tahu mungkin ibu dan bapanya akan datang mencari. Atas alasan itu, maka saya pun mengangkat kotak berisi kucing comel Tuah dan membawanya ke belakang rumah. Tuah saya letakkan kembali di tempat dimana ianya mula mula diketemukan.

Saya kembali ke dalam rumah membereskan kerja kerja dapur serta aktiviti seharian, Kasut anak anak saya ambil untuk dicuci. Selesai mencuci, saya ke belakang semula untuk menjemur kasut, sambil mata ini tak henti henti menjeling ke arah kucing Tuah . Tuah masih tidur lagi, kelihatan seekor kucing jantan berbaring berhampiran kotak Tuah. Nampaknya kucing itu sekadar berehat rehat di samping Tuah. Saya mengandaikan, mungkin itu bapa Tuah, maka saya pun membiarkannya lalu berlalu pergi.

Beberapa minit berlalu, saya keluar kembali melihat kucing Tuah. Alangkah terkejutnya saya, suatu kejadian di luar jangkaan telah berlaku. Saya jadi kaget dan tergamam seketika. Tuah berlumuran darah, ada kesan gigitan di leher dan bahu Tuah, darah mebasahi kain dan kotak. Saya meluru masuk ke dalam rumah serta memanggil manggil AminFayyadh untuk sama sama melihat situasi Tuah. Kami bersama sama mengangkat kotak masuk ke dalam rumah. Saya lihat keadaan Tuah tenat, Tuah tidak bergerak lagi, badannya kaku. Pantas saja fikiran ini memikirkan dimana letaknya kotak kecemasan. Ubat disapukan di leher dan badan Tuah perlahan lahan, seraya membalutnya sebaik mungkin, sambil di dalam hati kecil ini berdoa agar Tuah tidak apa apa. Saat ini hati saya sudah sebak, beribu penyesalan bersarang di hati, mengapa harus aku biarkan kucing Tuah tadi, tak sepatutnya Tuah ku biarkan sendirian di luar. Penyesalan sudah tidak berguna lagi, nasi sudah menjadi bubur. Niat suciku untuk menemukan Tuah dan ibubapanya berakhir dengan tragedi menyayat hati.

Maafkan ibu Tuah, ibu tidak menjangkakan perkara sebegini akan menimpa Tuah. Saya terus berdoa di dalam hati dan berharap agar keajaiban akan terjadi dan Tuah kembali seperti sediakala . Berkali kali saya mengusap kepala Tuah, sambil di dalam hati berdoa, Ya Allah, selamatkanlah Tuah. Saat ini airmata sudah tidak dapat dibendung lagi. Saya menangis kesedihan yang amat sangat. Saya lihat AminFayyadh sudah sebak, ada airmata yang tergenang di kelopak matanya. Berkali kali dimintanya saya membawa Tuah ke klinik. Malangnya, saya tidak tahu dimana letaknya klinik haiwan yang berhampiran. Dan lagi, saya dapat rasakan yang Tuah sudah tiada lagi. Hanya yang mampu saya lalukan ialah memujuk Fayyadh serta minta dia berdoa agar Tuah tidak apa apa.


Beginilah keadaan Tuah beberapa minit selepas kejadian. Keadaan Tuah sungguh menghibakan saya.
Berkali kali saya memegang dan mengusap Tuah, malangnya tiada sebarang tindakbalas. Tuah tidak bergerak langsung. Tuah seperti sedang tidur dalam lena yang amat panjang. Tenang saja wajahnya kelihatan, setenang air di kali. Hati saya semakin sayu melihatkannya. Akhirnya anak sulung saya, Asyraf menyakinkan bahawa Tuah sudah tiada lagi. Saya lihat AminFayyadh masuk ke dalam bilik air dan sejurus selepas itu kedengaran suara tangisan teresak esak, Amin Fayyadh menangisssssss. Tidak saya sangka hatinya begitu lembut dan mudah tersentuh, dia menangis semau maunya menahan kesedihan yang amat sangat. Sebenarnya, semasa mula mula diketemukan dengan Tuah, Fayyadhlah yang beria ia ingin menjadikan Tuah sebagai binatang peliharaanya dan berjanji akan menjaganya sebaik mungkin. Malahan beberapa keping gambar Tuah telah diletakkan di dlm facebooknya sebagai kenangan. Tetapi Allah lebih sayangkan Tuah, mungkin ada sebab mengapa semuanya ini terjadi.

Saya membalut Tuah dengan kain putih. AminFayyadh mengorek lubang di belakang rumah untuk mengebumikan Tuah. Bersemadilah Tuah di bawah pohon limau purut, semuga Tuah tenang di pembaringan.

Petang itu, bila hubby pulang dari kerja, spontan saja hubby bertanya mana perginya kucing semalam. Maklum, semalam hubby lihat kami anak beranak amat gembira melayani kucing tersebut. tiba tiba hari ini sudah tidak kelihatan lagi. Bila ku ceritakan kejadian pagi ini, hubby turut terkejut dan bersimpati. Hubby hanya mendiamkan diri bila ku tunjukkan AminFayyadh yang masih dalam kesedihan. Ternyata dia amat menyayangi Tuah walaupun baru sehari bersamanya. Saya hanya mampu memujuk agar tangisannya tidak berpanjangan. Semuanya ketentuan Allah sayang, tak siapa dapat menghalangnya. Sambil menangis teresak esak dengan suara yang perlahan, Fayyadh minta mama dan abah belikan kucing yang baru sebagai ganti............

Bila hari hampir senja, bunyi bising kedengaran. Pertengkaran besar di antara 2 ekor kucing meletus. Aksi kejar mengejar berlarutan hingga ke malam. Kata AminFayyadh, mungkin itu ibu dan bapa Tuah. Dari warna kucing tersebut, saya yakin itu ibu Tuah kerana corak dan warna di badannya kelihatan sama seperti Tuah dan dari keadaan fizikal badannya terdapat tanda tanda baru melahirkan. Maka, sudah pastilah sijantan adalah bapa Tuah. Saya semakin yakin bahawa Tuah telah digigit oleh bapanya sendiri, kerana hanya kucing jantan itu sahaja yang ada berhampiran Tuah sebelum kejadian.

Keesokkan harinya, pertengkaran yang sama berulang kembali. Kucing betina kelihatan sungguh garang. Mungkinkah ini reaksi ibu Tuah setelah mengetahui pelakuan kejam bapa terhadap anaknya???

Monday, February 13, 2012

Cencaru Sumbat Sambal



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Ada berbagai bagai cara orang menyediakan ikan sumbat sambal. Ada yang goreng ikan terlebih dahulu baru dimasukkan sambal, ada yang masak sambal dahulu, ada juga orang yang tidak buang kulit ikan dan digoreng terus begitu sahaja sebelum disumbatkan dengan sambal, ikut selera memasingla kan.

Bagi saya, saya sukakan cencaru yang disumbat sambal terlebih dahulu, kemudian baru digoreng. Sambalnya akan terasa lebih sedap selepas digoreng, ikannya pun lebih garing. Resepi di bawah ini adalah daripada arwah ibu saya dan adalah antara hidangan kegemaran kami adik beradik. Arwah ibu akan menumbuk cili kasar kasar, begitu juga dengan bawang, semuanya di tumbuk kasar2 agar bila dimakan akan terasa keenakkannya. Walaupun kadangkala ikan yang digoreng kelihatan hangit, namun kesedapannya masih lagi terasa.

CENCARU SUMBAT SAMBAL

Bahan bahannya
6 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan dibuang kulitkan.
7 biji cili merah
3 biji cili padi - jika suka pedas
1 biji bawang besar
1 in belacan
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato dipotong 6 atau lebih ikut kesesuaian


Cara-caranya
1. Ikan cencaru dibersihkan dan dibuang kulitnya. Kemudian dicuci bersih dengan air asam dan garam. Toskan dan belah belakang. Kemudian gaulkan dengan sedikit garam. Ketepikan.

2. Cili merah, bawang merah dan belacan ditumbuk/dikisar bersama. Masukkan juga air asam jawa dan gaul sebati. Perasakan dengan garam dan gula.

3. Sudukan sambal ke dalam ikan yang telah dibelah tadi. Sumbatkan hirisan tomato agar sambal tidak meleleh keluar. Buat begitu sehingga selesai semua ikan.

4. Panaskan minyak dan goreng menggunakan api sederhana sehingga masak. Hati hati kerana minyak mudah terpercik.

5. Angkat dan toskan. Hidang bersama nasi panas dan kari ikan serta lebihan sambal tadi.




Selamat menjamu selera


Sunday, February 12, 2012

Kisah Si Comel Tuah

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,

Bertemu kita sekali di hari Isnin. Semuga hari ini lebih baik dari hari hari yang sebelumnya, insyaAllah.

Hari ni nak skip n3 masak masak yer, macam biasalah nak selangseilikan dengan kisah2 keluarga. Mari kita bersama sama menghayati kisah sedih si kucing Tuah.


Tanggal 24hb Januari 2012. Pagi itu, seperti biasa saya ke dapur untuk memulakan aktiviti masak memasak. Tiba tiba sayup kedengaran bunyi anak kucing mengiaw, semakin lama semakin kerap dan semakin kuat bunyi itu kedengaran. Hati ini tertanya tanya kucing siapakah itu? Perasaan ingin tahu membawa saya keluar melalui pintu dapur untuk mencari arah datangnya suara kucing tersebut.


Di belakang rumah, di celah celah rimbunan pokok pandan, di atas lantai simen, seekor anak kucing telah dilahirkan. Anak kucing yang masih bertali pusat dan beruri itu merangkak rangkak kesejukan sambil mengiaw giaw, kelaparan barangkali. Saya memandang ke kiri, lalu ke kanan, mencari cari di manakah ibunya, namun tidak kelihatan. Tiba tiba hati kecil ini terasa kasihan yang amat sangat. Anak kucing comel ini ditinggalkan ibu dan bapanya bersendirian setelah dilahirkan. Hampir hampir saja kucing itu jatuh ke dalam longkang. Saya mencari cari kotak yang sesuai buat meletakkan anak kucing tersebut. Mujur juga ada kotak limau mandarin pemberian kawan hubby sempena Tahun Baru Cina. Jadi, kotak itulah saya ambil dan setelah dialas dengan kain lampin terpakai anak, saya bawa ke belakang untuk meletakkan anak kucing tersebut. Anak anak saya AminFayyadh dan Zaheen tak habis2 mengekori saya ingin ikut serta membantu. Kebetulan hari itu Cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina.

Setelah kucing diletakkan ke dalam kotak, saya terfikir pula cara untuk menyusukannya. Terlintas di fikiran ini untuk menggunakan plastik aiskrim sebagai botol susu. Saya masukkan susu ke dalamnya, potong sedikit di bucunya dan siap.......Lalu saya cuba menyuap ke dalam mulutnya. Mula mula kucing tersebut menolak, tapi lama kelamaan dia minum sepuas puasnya, gembiranya rasa hati kecil ini. AminFayyah juga cuba menyusu anak kucing tersebut. Alhamdulillah, setelah habis menyusu, dan diletakkan kembali ke dalam kotak, kucing tersebut diam sebentar. Bila ku belek2, rupa2nya dia tidur.

Anak anak siap berebut rebut nak menamakan kucing comel tersebut. AminFayyah nak letak nama Dragon Tuah, hahahah....katanya sebab tahun baru cina tahun ni tahun naga, jadi dia nak letak nama dragon kat depan. Yang si adik pulak, entah apa apa nama siri kartun yang terdapat dalam tv yang disebut2nya, kelakar aja kedengaran bunyinya. Last last sekali nama Tuah Si Comel menjadi pilihan semua.

Selepas beberapa jam tidur, Tuah menangis lagi, kali ni AminFayyadh mengambil giliran menyusukan. Maka, begitulah selanjutnya, setiap 2 jam AminFayyadh akan menyusukan Tuah. Tuah pun nampak semakin selesa dengan suasana baru dan ibubapa baru hehehe...

Suka sangat saya melihat wajah Tuah, comel sangat. Masa ni mata Tuah belum terbuka lagi. Bulunya pun masih basah basah lagi.

Selepas makan Tuah pasti akan tidur nyenyak. Aktiviti ini berlarutan sehingga ke malam. AminFayyadh nampaknya sungguh sayangkan Tuah, sekejap sekejab dibeleknya. Bila malam, Fayyadhlah yang bangun memberi susu kepada Tuah.

Keesokkan harinya..............




Thursday, February 9, 2012

Ayam Gajus Ala Nyonya


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Menu ayam memang tak lekang dari blog WattiesHomeMade. Resepi kali ini memang saya jamin sungguh sedap, sedap pada tekak sayalah ya. Nanti ada yang makan tapi tak sedap, janganla marah kat saya pulak ya, lain orang lain citarasanya ya dak.


Sejak kebelakangan ini, menu Cina Muslim menjadi pilihan sesuai dengan selera saya yang gemarkan kelainan di dalam masakan. Sebelum ini, saya selalu menyajikan hidangan India Muslim, jadi untuk famili tidak merasa bosan dengan resepi yang sama, saya mencuba pula resepi Cina Muslim. Kiranya seminggu dua ni demam masakan Cina Muslim la pulak, baru lengkap konsep 1 Malaysia di dalam hidangan hehehe......


Keenakkan dan kelainan resepi ni terletak pada bunga kantan yang diracik halus dan dimasak bersama, memang sedap sesangat. Nak tau macamana buatnya?. Jom, kita semak bahan bahan yang terkandung dalam resepi sempoi ini.


Resepi yang ditukil dari laman Mesra.Net ini adalah sumbangan Chef Hanz dari Kolej Komuniti Sg Petani. Terimakasih ya Chef kerana sudi berkongsi resepi yang sungguh istimewa ini. Izinkan saya untuk perpanjangkan pula di sini, mudah mudahan ianya bermanfaat buat semua.

Ayam Gajus Ala Nyonya
Kiriman: ChefHanz
Sumber: Kolej Komuniti Sungai Petani

Bahan-Bahan:
500gram isi ayam (potong dadu) - Saya potong 16, gaul garam dan kunyit dan goreng 1/2 masak
100gram kacang gajus - Saya letak lebih kurang 40gm jer ikut stok yg tinggal
5 ulas bawang kecil(kisar halus)
10 ulas bawang putih(kisar halus)
50 gram halia muda(rancik halus)
1 tangkai bunga kantan(rancik halus) - Saya letak 2 tangkai sbb bunganya agak kecil
3 helai daun limau
100gram cili kering(potong 3)
1 batang serai(kisar halus)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Seosoning sos Maggi
1 sudu kecil gula
daun bawang untuk hiasan

Note : Saya tambahkan 2 sb cili kisar bagi rasa yang lebih pedas.


Cara:
1.masukan semua bahan kisar dan rancik halus bersama sos tiram,sos seosoning dan sos cili.Tumis bahan2 ini sehingga berbau harum.
2.masukkan ayam,dan goreng ayam sehingga sebati dengan bahan2 tadi.
3.masukan kacang gajus dan cili kering kedalam kuali dan kacau bersama ayam.
4.apabila ayam masak sepenuhnya, masukan daun limau dan gula untuk menyedapkan lagi makanan.
5.Gunakan daun bawang sebagai hiasan.


Cadangan Hidangan:
Hidang masakan ini panas. Ia sesuai juga dimakan bersama nasi pada waktu tengah hari atau malam.Mempunyai kandungan khasiat yang tinggi.
Tambahan:
Jika anda inginkan masakan ini berkuah,tambahkan secawan air bersama satu sudu besar tepung gandum kedalam masakan.


Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.....