Thursday, October 28, 2021

KUEH KETAYAP YANG LEMBUT

 


RESEPI KUEH KETAYAP

Sumber  :  Che Nom


Bahan-Bahan:


Bahan-bahan untuk inti kelapa:

1 biji kelapa parut

1/2 cawan gula melaka

sedikit air

1/2 cawan gula putih

1-2 helai daun pandan

1/2 sudu kecil garam



Bahan-bahan untuk kulit kuih ketayap:

2 cawan tepung gandum

2 1/2 cawan santan cair (ATAU 1 kotak kecil santan cairkan bagi jadi 2 1/2 cawan)

1/2 cawan jus pandan (kisar 1/2 cawan air bersama 5-6 helai daun pandan)

1 biji telur

1/2 sudu kecil pewarna hijau

2 sudu besar minyak masak

1/2 - 1 sudu kecil garam


CARA CARA


Cara-cara untuk inti kelapa:

Masak kelapa parut (kelapa muda lagi sedap), sedikit air, gula nisan @ gula melaka.

Tambah lagi air supaya gula mudah larut.

Kacau sampai gula cair sikit.

Masukkan daun pandan.

Teruskan masak sampai bahan-bahan larut sekata.

Masukkan gula putih dan garam.

Bila dah masak, masukkan dalam bekas dan sejukan.




Cara-cara untuk kulit kuih ketayap:


Gunting daun pandan kemudian bland dengan sedikit air.

Ambil air daun pandan.

Masukkan bahan-bahan kedalam blander secara berselang seli.

Dimulakan dulu santan cair (supaya tepung tak melekat di permukaan bawah blander).

Diikuti dengan tepung gandum, air pandan, telur, garam, pewarna hijau dan minyak masak (untuk kuih kekalkan lembut lebih lama).


Kisar sampai sebati dan kemudian tapis.

Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak masak (ratakan dengan tisu).

Tuang adunan dan ratakan dalam pan.

Sejukkan kulit ketayap selama 30 saat hingga 1 minit (supaya kulit tidak koyak bila digulung).

Masukkan inti dan gulung perlahan-lahan.


Tips:

Untuk kulit tak mudah koyak, boleh juga campur sedikit tepung ubi.

Inti kelapa boleh ditambah tepung gandum sikit kalau suka yg melekit dan bergumpal.

Untuk nak masak inti kelapa, boleh masak gula melaka dan air dulu bagi cair sebelum masuk kelapa parut. Che Nom tak masak dulu sbb guna gula nisan ori dari Marang, gula nya yg lembut dan cepat cair


Friday, October 15, 2021

Resepi Tart Nenas Nyonya Yg Sedap





Tart nenas tradisional nyonya yg sangat gebu, lemak dan cair di mulut .  


TART NENAS NYONYA

Bahan utk doh :-
250 gm mentega
75 gm gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

280gm tpg gandum
40gm tpg kastad 
10gm susu tepung.
70gm tepung jagung

Bahan utk Glis   :-
1 kuning telur
1 camca teh susu cair
Secubit garam
1/4 camca teh air
1/4 camca teh esen vanilla

350 gm jem nenas ready made @ secukupnya




Cara cara :-

Untuk Doh :-
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan kuning telur,
esen vanilla dan garam, putar lagi. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit
hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap untuk kegunaan kemudian.

Untuk Glis :-
Satukan semua bahan2 untuk menglis dan ketepikan untuk kegunaaan kemudian.

Untuk Tart Nenas :- 
Ambil sedikit doh, masukkan ke dalam acuan tat (jenis tekan)
dan tekan. Ambil sebiji jem yang telah dibentukkan tadi, letak atas doh.
Jika doh menjadi keras dan susah untuk ditekan, tambah sedikit mentega pada doh dan
dan uli rata (anggaran 1 camca teh mentega). Sapukan sedikit glis atas tart tadi. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.







 

Friday, October 1, 2021

Ayam Kicap Pedas Chef Wan



Sumber  :  SINI

Ayam Kicap Pedas Chef Wan

Bahan:-
10 keping ayam - digoreng dahulu

Bahan digoreng dan dikisar:-
6 batang cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas

Bahan sampingan:-
1 sudu kecil teh serbuk kunyit
1 cawan nenas - potong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - potong 2 cm panjang (*ummi pun guna carrot)
2 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai daun bawang - hiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (*ummi ganti kicap pekat manis mcm Maklang gak..hehe)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun/carrot dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dengan hirisan daun bawang.