Wednesday, July 16, 2014

Satay Ikan


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu berbuka puasa.
Juadah yang dibeli






Sunday, July 13, 2014

Talam Kacang Hijau

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu berbuka puasa.

KUIH TALAM KACANG HIJAU
Sumber : Fizalgk (terimakasih ya)

  Lapisan bawah - (kacang hijau ) 
1 cawan kacang hijau (yang telah di rebus lembut dan mesin halus sikit) 
2 cawan tepung beras 
1/2 cawan tepung ubi 
1 cawan gula 
 3 cawan santan cair + secubit garam 
 beberapa titis pewarna hijau 


 Cara-cara :- 
 1. Panaskan kukusan, lapik loyang dengan plastik atau boleh juga sapukan minyak terus pada loyang. 
 2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau kedalam periuk dan kacau rata. 
3. Tapiskan dan masak sebentar sahaja di atas api sehingga pekat sedikit. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata. 
 4. Tuang adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit. 


 Lapisan Atas - (santan) 
 1 cawan tepung beras 
 3 cawan santan pekat 
 1 sudu teh garam 

 Cara-cara:- 
 1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masak adunan diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul-ketul. 
 2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi. 
3. Kukus lagi selama 25 minit dan sejukkan sebelum di potong dan hidangkan.


Friday, July 11, 2014

AisKrim Kacang Hijau


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini bukan menu berbuka puasa saya ya.  Ini menu sebelum masuk bulan ramadhan.  
Resepinya boleh lihat di SINI.


Saya simpan sedikit  bubur kacang yang telah dimasak itu untuk dibuat aiskrim.  Disebabkan saya tidak mempunyai acuan aiskrim, maka saya menggunakan acuan lompang dan letakkan dua batang lidi satay yang dipotong dua.  Sejukkan semalaman dan SIAP untuk disantap, mudah bukan, hehehe,.  Ni kes teringat masa kecik kecik dulu, arwah ibu selalu buat aiskrim ni tapi dituang ke dalam plastik aiskrim malaysia yang panjang, memang sedap sangat !











Wednesday, July 9, 2014

Shabsuka



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Saya benar benar buntu pada hari itu memikirkan hidangan yang sesuai untuk  berbuka puasa, kering idea dibuatnya.  Asyik asyik ayam masak kicap, ayam masak merah, ayam kari, telur dadar,  boringnyaaaaaaa......  Hajat dihati ni teringin jugak nak mencuba sesuatu yang baru dan lain dari yang lain.

BIla peti sejuk dibuka, yang mula mula sekali terpandang adalah  daging lembu kisar yang dah agak lama dibeli.  Pikir punya pikir, punya pikir hehehe, last last teringat pada sajian arab yang sungguh menyelerakan ini, iaitulah shabsuka namanya.  Sebenarnya dah lama teringin nak buat, cuma kerajinannya saja tak muncul muncul.  Jadi, hari ini kami berbuka puasa dengan hidangan arabic cuisine.  Alhamdulillah,  hidangan ini  telah  berjaya menambat hati anak anak.  Mereka siap suruh buat lagi,  hmmmm  tunggulah anak anak, tak taulah bila pulak angin rajin akan melanda lagi.

Terimakasih banyak Ayu kerana sudi berkongsi resepi yang sungguh sedap ini.  Jom kita tengok bahan bahannya, manalah tau kot kot ada yang teringin, bolehlah mencuba.  Macam biasalah kita copypaste dr rumah Ayu.


SHABSUKA
Sources  :  Resepi.Net
Sources  :  Ayu@Curlybsbesatisfaction (terimakasih ya)

 Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
 4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji tomato dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)




 Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu) some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)


 Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes. Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface. Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-

(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)


 Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)

Put the beef in a bake able dish and level it. Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-

(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. 

Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang) 


 Note* Another method of serving shabsuka. Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake).. and dip in with bread.

(Kaedah lain, ketika menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan, taburkan bahan2 taburan dan makan dengan telur yang sudah digoreng dan cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)

Selamat Mencuba dan Selamat Berbuka

Tuesday, July 8, 2014

Roti Jala

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu berbuka puasa.


ROTI JALA 

 Bahan bahannya  :-
 250 gm tepung gandum 
 1 sudu kecil tepung ubi 
 2 biji telur 
 500 ml santan 
 1/ 2 sudu kecil garam 
 3 sudu besar butter di cairkan /minyak masak 


 Cara cara 
Satukan tepung gandum, tepung ubi dan garam, masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Pecahkah telur dan gaul rata. Campurkan pula butter dan gaul lagi. Untuk mendapatkan adunan yang lebih halus masukkan ke dalam blender dan kisar. Kemudian tapis adunan ke dalam bekas. Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama sahaja. Bila kuali telah panas, mulalah menjala roti. Biarkan adunan roti jala masak (kelihatan kering pada permukaannya). Angkat dan terbalikkan dalam pinggan. Lipat atau gulung mengikut kesukaan. Ulang hingga adunan habis di masak.










Thursday, July 3, 2014

Bubur Kacang Hijau Lemak Manis






Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Cadangan menu berbuka puasa untuk hari ini, bubur kacang hijau.


Resepi ini agak istimewa kerana kacang hijau digoreng terlebih dahulu bagi membangkitkan aromanya.  Memang wangi sangatlah kejadiannya, ditambah pula dengan daun pandan yang direbus bersekali.  Saya dapati  kacang hijau juga lebih cepat empok bila direbus.   Terimakasih banyak diucapkan kepada tuanpunya resepi kerana sudi berkongsi info/petua bermanfaat ini.  Selama ini bila membuat bubur kacang, saya terus aja rebus tanpa digoreng dan direndam terlebih dahulu.


Saya buat separuh dari resepi  dibawah ini.

 BUBUR KACANG HIJAU LEMAK MANIS 
Sumber Resepi : Nuanza@MyResepi  (terimakasih ya)

 Bahan-bahan ( satu periuk ) 
2 cawan kacang hijau  (sy  letak 1 cawan kacang hijau)
2 cawan santan pekat (saya guna yg dlm kotak tu)  ( sy letak 1 kotak)
1/2 cawan susu pekat manis (sy ganti 1/2 cwn gula merah)
2 sb gula merah / putih  (sy letak 3 sb)
1/2 st garam 
2 helai daun pandan 
2-3 sb sagu 
sy letak 4 cawan air


Cara-cara 
1.  Kacang hijau digoreng tanpa minyak di dalam kuali selama 3-4 minit.   
2.  Kemudian tutup api dan masukkan air.   
3.  Rendam lebih kurang 1 jam.  Kemudian bilas 2 kali.   
4.  Rebus kacang sampai empuk.  
5.  Bila semua kacang telah pecah dan empuk, masukkan semua bahan lain kecuali sagu.  


6.  Biarkan mendidih sekejap,  Kemudian masukkan sagu.   
7.  Tambah air jika agak pekat sebab bila dah sejuk nanti, kuah akan menjadi semakin pekat.   
8.  Masak biar lama sedikit dengan api perlahan agar bubur tidak mudah basi.





Sewaktu menghidang, saya tuangkan sedikit susu cair di atasnya, perrggghhhhh....




Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera.

Tuesday, July 1, 2014

Bihun + Koew Teow Goreng Istimewa


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Cadangan menu untuk berbuka puasa.  Juadah ni saya sediakan sebelum bulan puasa sebenarnya.


BIHUN + KOEW TEOW GORENG

Bahan bahannya
250gm koew teow
1/2 bungkus bihun - direndam dlm air panas sebentar  & toskan

1/2 mangkuk taugeh
1 rumpun daun kucai - dipotong 1in
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
4 biji telur
5 sb cili mesin
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
1 cb gula
1/2 cawan kicap manis @ secukupnya
garam jika perlu

Hiasan  
Bawang goreng, cili hiris





Cara caranya
Panaskan minyak.  Goreng bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan dan sedikit garing.
Masukkan cili kisar dan goreng hingga pecah minyak.
Masukkan gula,  sos cili, sos tiram dan kicap manis, gaul rata dan biar naik minyak semula.
Pecahkan telur dan  kacau perlahan agar kuningnya pecah sahaja.  Jangan kacau hingga hancur kesemuanya ya.  Biarkan telur masak dahulu baharulah di pecah pecahkan dengan sudip.

Masukkan koew teow dan bihun, gaul rata biar sebati dengan bahan bahan sos.
Tambahkan taugeh dan daun kucai dan goreng sebentar lagi.  Tutup api.  Siap untuk dihidangkan.
Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan bawang goreng dan hirisan cili merah.

Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera