Salam semua,
Dah lama admire ayam mysore ni. Masa tu nampak kat rumah Ayu dan Nor, nampak sungguh menyelerakan. Yela kan, masakan kalau dimasak dengan sentuhan penuh kasih sayang dan dimasak pula oleh mereka mereka yang pro mestilah nampak sungguh sedap kan.
Resepi ni sungguh mudah dan bahan bahan pun senang didapati. Tak rugi mencubanya.
Saya letak lebih cili sebab suka rasa yang pedas. Kepada yang ingin mencuba di bawah ni saya perpanjangkan resepinya. Terimakasih semua yang sudi berkongsi resepi sedap ni ya.
MYSORE CHICKEN
sumber : Ayu@Curlybabesatisfaction
sumber : Nor@SecubitGaram
Bahan:
11/2kg ayam-dibuang kulitdan potong kecil
2 bawang besar dipotong 2 dan hiris nipis
2 batang cili hijau-dipotong panjang
1 batang cili merah-dipotong panjang
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil halia kisar
garam dan serbuk perasa secukupnya
2 cawan air
8 sudu besar minyak
daun ketumbar
Cara:
Campurkan ayam dengan bahan2 (melainkan minyak dan 1 cawan air) di dalam mangkuk besar. Panaskan minyak dan masukkan ayam dan goreng hingga naik bau. Masukkan 1 cawan air lagi tadi, tutup dan biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan hingga ayam kering dan betukar warna brown, kacau sekejap2 supaya tak hangus. Hiaskan dengan daun ketumbar
Sources:-From Zarina Easy Cooking
akak..sedappnya tengok ayam tu...
ReplyDeletemenggoda betul..
hihi... lucu aa nama dia ;p
ReplyDeletetp nmpk sedap ^^
mysore chicken ni nampak bahan2 lebih kurang cam masak ungkep la kan? leh la try nanti :)
ReplyDeleteSalam Kak Wattie, sedapnya nampak. Ni masakan negeri mana ya? Apapun tak kisahlah, janji senang buat dan sedap rasanya.
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteMenggoda dan tergoda jadinya Mas
Tun Telani,
Kita copy jer Tun
Noorsha,
A'a rasanya cam sama la, cumanya ungkep takder cili...yang ni ada...
Kaz,
Wsalam, Ishhh akak pun tak taula, mungkin India kot heheheh, akak pakai salin jer