Satu hidangan yang bagi saya patut dicuba oleh semua orang kerana rasanya yang sungguh enak. Resepi ini direkakhas oleh chef untuk open house aidilfitri. Jadi, bagi sesiapa yang bercadang untuk membuat open house pada aidilfitri yang bakal menjelang tak lama lagi, bolehlah mencuba resepi ini, dijamin sedap.
Baru keluar dari oven........panasssssss, panassssss
AYAM PANGGANG MADU
SUHU KETUHAR - 170C
MASA: 35- 40 MINIT
SUKATAN: 8 ORANG
BAHAN: 1 ekor Ayam - dipotong 8 bahan perapan
8 sdm Minyak Zaitun
4 ulas Bawang putih - di cincang kasar
3 biji Bawang merah - di cincang kasar
1inci Halia - dicincang kasar
1 sdm Lada hitam - di kisar
2 biji Air perahan limau nipis
3 sdm Madu lebah
2 btg Lobak merah - dibuang kulit - di potong kasar
1 btg Celery - dibuang kulit - dipotong kasar
15 biji Cherry tomato - di potong 2
2 sdm Sos Tiram
3 sdm Cili Flake atau cili padi di hiris
8 biji Ubi kentang - di buang kulit di potong wedges
1 sdm Garam secukup rasa
3 sdm Serbuk kari ayam
2 sdk Serbuk perasa ayam
Cara-cara :
Masukan semua bahan kedalam mangkuk besar dan perap ayam sekurang-kurang 30 minit, panaskan ketuhar pada suhu 160-170c . Masukan ayam yang telah diperap kedalam dulang pembakar, dan panggang dalam ketuhar selama 30 - 40 minit. Resipi ini sesuai di hidang dengan sos lada hitam
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.......
Fuhh..sedapnya nmpk ayam tu..lapo lak nengoknya..hehe
ReplyDeleteTing tong ting tong... assalamualaikum Wattieku sayanggg...
ReplyDeleteAmie bawa nasi sepinggan ni, nak makan sama ayam panggang madu bahagian peha...bubuh sos lebih2 ye Wattie...mmmmmm yummy!
waduh..daapnyer k.wattie!! terliur dh ni..huhu!
ReplyDeleteWaw..mana tahan klu hari2 nampak yg sedap2 mcm ni....telan2 liur je la..
ReplyDeletesedap sangat tengok gambar tu ngancam betul lah Wattie..
ReplyDeletegojess gojess..
ReplyDeleteayam panggang madu memang terbaeklah...ratah je pun sedap kan
ReplyDeleteSalam k.Wattie. tengok ayam k.Wattie hidangkan ni dah tahu kesedapannya....boleh masuk senarai akan dicuba..
ReplyDeletesedapnya...nanti nak cuba utk menu berbuka..hehehhe
ReplyDelete