Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Sunday, April 3, 2011
Mocha Devil Cake
Selamat berhujung minggu semua,
Hmmm, dah malam baru sempat nak update N3. Kali ni nak tayangkan pulak kek hasil sumbangan Cik Mat Gebu. Resepi ni pun ambil dari majalah Jelita keluaran Mac 2011. Sebelum ni dah try Ayam Kalasan Berseri hasil sumbangan Ummi.
Ni la dia hasilnya. Ada sapa sapa nak rasa??? Nah!!! amikla, dah siap potong dah ni. Cepat..... siapa cepat dia dapat, first come first serve.....k.
Kalau yang tak sempat lak, tu dia kat bawah tu, saya dah salin balik resepinya dari majalah tersebut, pergila masuk dapur godek sendiri yer. Untuk Cik Mat Gebu, terimakasih bebanyak di atas sumbangan ini, jasamu tetap dikenang. Banyak sangat resepi Cik Mat yang saya cilok dan cuba dan alhamdulillah semuanya besssttt, (sambil angkat tangan thumbs up!!!) Mintak halalkan yer Cik Mat.
KEK MOCHA DEVIL
Bahan A
150gm mentega
200gm gula halus
2 biji telur
1 ct esen vanila
Dicampur dan diayak tiga kali :
175gm tepung kek
1 ct serbuk penaik
Bahan B dibancuh menjadi pes :
50gm serbuk koko
50gm gula halus
1 ct perisa mocha
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas
Bahan C :
150gm coating chocolate
1 ct mentega
Cara-cara
1. Putar mentega bersama gula halus sehingga putih gebu, gunakan kelajuan sederhana. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus putar sehingga kembang. Jarak waktu memutar telur adalah seminit setiap sebiji.
2. Masukkan esen vanila, putar sehingga sebati.
3. Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Selang selikan dengan bancuhan B sehingga habis, putar rata.
5. Tuang adunan di dalam tin bakar bulat berukuran 20cm berlenser mentega dan dialas kertas minyak yang dilenser.
6. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 180C selama 50 minit. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek sudah masak. Sejukkan kek di atas redai sepenuhnya. Jika mengguna tin bakar hitam, bakar pada suhu 160C.
7. Masak bahan C menggunakan periuk bertingkat (double boiler) sehingga coklat cair, masukkan mentega dan kacau sehingga sebati. Tuang coklat tadi di atas kek dan ratakan. Hias mengikut citarasa.
Tengok lelehan cekelat tu yang tak tahan ni....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aslmkm. Memang sedap sesangat nampak nya ni...
ReplyDeleteWsalam,
ReplyDeleteIya, begitulah kira kiranya.....
assalamualaikum, cokelat leleh mcm leleh lioq kami...
ReplyDeleteAssalam kak wattie,
ReplyDeleteaduhai sudah tergoda dek kek mocha devil ni..boleh masuk list ler..
Wsalam Amie, cepat amik sepotong makan, nanti kempunan lak
ReplyDeleteWsalam Ayu, boleh la dicuba bila ada kelapangan