Saturday, April 16, 2011

Custard Teacake



Selamat berhujung minggu semua,
Lama dah buat custard teacake ni, masa deman kek ni melanda waktu tu. Saja simpan dulu buat pekasam, hari ni baru post n3 nya. Teragak2 juga nak postkan n3 ni sebenarnya. Teacake yang saya buat ni berderai sewaktu saya mengalihkannya ke dalam pinggan. Mujur juga ada sebahagian yang masih boleh dipotong untuk diambil gambar. Tekstur kek ni tersangatlah gebunya. Itulah yang membuatkan tangan kasar saya ni tak mampu nak mengampu kek tu dengan seelok2nya.



Walaupun begitu, rasa kek ni memang mabeles. Macam yang blogger lain komen. Tengokla custardnya.....hmmm nyum nyum. Resepi asal dari blog 1001 Resepi tapi saya copy paste dari blog CMG. Terimakasih buat kedua-duanya ya.

CUSTARD TEACAKE

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

Panaskan oven pada suhu 178C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.

Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.

Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

8 comments:

  1. fuhh.. menggoda tgk kastard dia.. tun kurang minat texture kek nih. tp kastad dia mmg marbeles! hihi

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Wattie..
    Wow..speechless..

    ReplyDelete
  3. Tak taulah bila nak try buat cake ni. Sekrg ni Kaz stop kejap buat kek sbb berat badan semakin bertambah bila kerap dok buat kek sekrg ni, hehe.

    ReplyDelete
  4. As'salam... yee sdp tu npk nya..kemarin buat yg kukus next time nak try yg bako pulak...

    ReplyDelete
  5. Tun
    Iya Tun, teksturnya agak berlainan dr kek kek biasa, semacam biskut pun ada gak sbb penggunaan tpg kastard

    Naz,
    Wsalam naz, speechless tak per, jangan ngapless hehehe

    Kaz,
    Akak ni kalau dah teringin, tak der nya nak diet miet tu, buat gak.....janji puashati

    Sheila,
    Wsalam Sheila, cuba jgn tak cuba, baru kita tahu camana outcome nya yer dak

    ReplyDelete
  6. Tun,
    Tekstur kek ni lain dr kek kek lain, cam biskut pun ada gak, sbb penggunaan tpg kastard

    Naz,
    Wsalam Naz, speechless tak per, jangan ngapless, hehehe

    Kaz,
    Akak ni kalau dah teringin, takdernyer diet diet, buat gak, janji puashati

    Sheila,
    Wsalam, cuba Sheila jangan tak cuba, baru kita tahu camana outcome nya yer dak

    ReplyDelete
  7. Asslmkum k.Wattie,

    kek custard sypun jadi cam kek k.Wattie. bawa keluar dr loyang dah hancur rupanya...lembut tul kek ni.rasa tak puas hati sbb tak jadi sgt.tp kek ni sedap.

    ReplyDelete
  8. Wsalam Mamasya,
    Begitula keadaannya, kek ni cerewet sikit kan, terlebih lembut

    ReplyDelete