Thursday, March 31, 2011

Ayam Panggang Seri Menanti Chef Wan (Chef Wan's Sri Menanti Grilled Chicken)


Selamat malam semua,
Sebelum melabuhkan tirai malam, nak tayangkan n3 tertunggak ini. Ayam Panggang Seri Menanti yang menjadi kegemaran saya ini saya buat beberapa hari lepas. Ini adalah resepi ulangtayang. Kali ni saya letakkan dalam versi inggeris pulak yang saya perolehi dari laman Asian Food Channel. Ini adalah resepi asal, sebelum ni saya salin dari tv dari rancangan Ole Ole Chef Wan banyak bahan yang tertinggal namun rasanya tetap sedap.


Saya tidak panggang pun ayam ni, cuma masak seperti biasa aja.


Kepada yang ingin mencuba, dibawah ini saya perpanjangkan resepinya. Terimakasih diucapkan buat Chef Wan.

Sri Menanti Grilled Chicken
(Ayam Panggang Seri Menanti)

4 Tbsp / 2 fl oz, Palm or Vegetable Oil
1.5 kg / 3lb 4 ½ oz Chicken, cleaned and halved lengthwise
2 litres / 64 fl oz / 8 cups Coconut Cream (Santan Pekat)
3 Screw Pine Leaves (Daun Pandan), shredded and tied in a knot
2 Lemongrass (Serai), bruised
2 Tbsp / 1 fl oz Honey
500 g / 1 pound Pineapple, peeled, cored and cut into cubes
6 Tbsp / 3 fl oz roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik)
1 Calamansi Lime (Limau Kalamansi, Limau Kasturi), squeezed for juice
Salt to taste
Sugar to taste

Spice Paste Ingredients: - to be finely grounded

8 Red Chilies, deseeded if desired and sliced
6 Bird's Eye Chilies (Cili Padi), deseeded if desired and sliced
6 Candlenuts (Buah Keras, Kemiri) or Macadamia Nuts
10 Shallots (Red Onion), peeled
7 Kaffir Lime Leaves (Makrut, Daun Limau Purut), center stem removed
1 cm Galangal (Lengkuas, Blue Ginger), thinly sliced
1 Lemongrass (Serai), sliced thinly
3 Garlic cloves, peeled
1 cm / ½ inch Shallots (Red Onion), knobbed & peeled
1 cm / ½ inch Turmeric (Kunyit), knobbed & peeled
Water to blend


Method:

Heat oil in a large pot and fry bruised Lemongrass and Screw Pine Leaves (Daun Pandan) over medium-low heat until fragrant.

Add in the Spice Paste, mix well, and cook for another 10-15 minutes, or till water evaporate.

Add in Chicken halves, increase heat to medium, and stir until well coated. Cook Chicken, stirring and turning occasionally for about 10 minutes.

Add in Pineapple cubes, Coconut Cream and salt. Bring to a simmer, and then reduce heat to low and cook slowly for 20 minutes or until gravy thickens, stir frequently.

Add in Lime Juice, Honey, and roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik). Simmer (stir occasionally) for a further 10 minutes, and then season dish with salt and sugar. Turn off heat.

Remove Chicken from gravy and grill (broil) over hot charcoal for 10 minutes. Basting with gravy, chicken would be turned from time to time. Alternatively, use oven-grill for similar effect.

Put Grilled Chicken on serving plate and spoon gravy over it or onto the side. Garnish and serve as desired.

Selamat mencuba...

9 comments:

  1. wahh sedapnya kak....terliur dh mlm2 singgah sini..:)

    ReplyDelete
  2. Memang sedap ayam ni Nieza, favourite akak sekeluarga

    ReplyDelete
  3. salam kunjungan balas
    sedapnya resepi kat sini i follow.....

    ReplyDelete
  4. Terimakasih sudi follow ya Nita.

    ReplyDelete
  5. wow wattie....mengancam abesssss.....rasa cam nak jilat skrin ni

    ReplyDelete
  6. Assalam kak wattie,masyaAllah sedap betoi nmpk ayam nih memalam buta nih..Nnti InsyaAllah blh lah try.

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum Wattie...waaah berselera tekak akak tgk ayam panggang yg moist dgn segala bahan tuh...adeeeii, camne la nak diet...huhuuu

    ReplyDelete
  8. NoorMasri,
    Hahahah, yer ke ni, jgan jilat skrin Noor, mai sini amik seketoi

    Zaliedana,
    Wsalam Dana,try jangan tak try hidangan pengantin ni, mabeles giler nih

    Ummi,
    Wsalam wbt Ummi, ala pejamla mata tu kejap, lepaih pekena ayam ni, diet la balik keh keh keh.

    Leyzajamil,
    Ala ciannya kat Leyza, mai sini akak nak bagi seketoi....

    ReplyDelete