Saturday, March 5, 2011

Tiramisu Cheese Cake



Salam semua,

Tiramisu, salah satu pencuci mulut (dessert) yang istimewa dan popular dari Itali.
Walaupun dahulunya tiramisu hanya disajikan oleh masyarakat Itali, tetapi kini telah menjadi kegemaran ramai seantero dunia. Dengan berbagai bagai kaedah penyediaannya, tiramisu yang pada asasnya berkrim dan berlapis, selalunya disajikan sejuk sebaik dikeluarkan dari petiais. Semakin lama anda dapat menyejukkan kek tiramisu ini sebelum dihidangkan semakin enak hasil yang akan anda perolehi.



Sepotong tiramisu di atas pinggan sudah cukup untuk menyamankan tekak sekaligus mengenyangkan. Tiramisu juga kadangkala disajikan dalam bentuk trifle di dalam mangkuk atau gelas yg dalam. Dewasa ini tiramisu telah menjadi menu pencuci mulut yang sgt popular di kebanyakkan kafe dan bakeri.



Pertama kali saya merasai keenakkan tiramisu ini membuatkan saya ketagihan malahan ingin lagi dan lagi......sekaligus menjadikan saya penggemarnya. Terimakasih diucapkan buat Kzai di mana resepi ini saya perolehi dan terimakasih juga buat tuanpunya resepi Pn Umie (MYR)

Kek Keju Tiramisu Simple
Sumber: umi_e (myresepi.com) - terimakasih ya

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (utk bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

3 comments:

  1. waduhhhh terguda anak tekak tengok tiramisu.. ermmm nak buat tp lemak2 yg diternak ni tak nak pergi jauh.. tunggu jer la lemak ni mencair betul2 dulu baru boleh buat lg.. mmg teringin nak makan tiramisu lg :)

    ReplyDelete
  2. perghhh sedapnya tiramisu ni kak... baru jer mkn last week org kasi terasa mcm nk mkn lagi jer.

    ReplyDelete
  3. K.Nor - Sy pun banyak lemak jugak Knor, tp buat jugak, tak leh tahan deh

    Nieza - Kek ni kalau makan memang gerenti tak jemu, ketagih lagi ada..hehhehe

    ReplyDelete