Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Wednesday, March 9, 2011
Sotong Oriental
Salam semua,
Dah lama saya tak masak sotong. Anak anak pun dah merungut. Sabtu lepas, bila terjumpa dengan sotong, terus aja hubby beli. Secara kebetulan pulak terserempak dengan resepi sotong oriental ni kat rumah KNor. Apalagi, kita pun menerai la.
Memang marbeles giler sotong ni………sedap sangat. Sotong pun tak mengecut sangat bila dimasak, fobia jugak bila tengok sotong mengecut tinggal sejemput mcm yg selalu sy masak bukannya apa….takut tak cukup aja…….dan lagi……..nampak pun tak berapa menarikkan.
Resepinya saya cp dari dapur KNor. Knor pulak amik dari rumah Madiha. Terimakasih semuanya ya.
SOTONG ORIENTAL
Bahan-bahan:
500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji green capsicum, dipotong
1/2 biji red capsicum, dipotong
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa
Bahan Sos
2 camca besar pes tomyam
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air
Cara Membuatnya:
Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya...... telan liur je laa....
ReplyDeletememang sedap sotong oriental ni kak...boleh bertambah nasi dibuatnya...btw tq kak atas info icing tu...cyng akak..mmmhuahhx2..hehe
ReplyDeletekunjungan balas...
ReplyDeleteakak dah follow