Salam,
Hari ni buat lopes la pulak sebab stok beras pulut masih banyak.
Bekas yang berisi air gula tu sebenarnya adalah cenderahati pemberian adik Shahrul, assistant engineer kat tempat saya bertugas dahulu. Teringat juga dia kat saya belikan saya cenderahati semasa dia menjalani kursus di Jepu. Adik Shahrul ni sangat fasih berbahasa Jepun. Satu set bekas ni ada enam biji semuanya, comel2 belaka dihiasi dengan gambar gadis Jepun berpakaian kimono. Bila saya menggunakan bekas ni maka fikiranpun teringatla kat dia, terimakasih bebanyak ya dik Shahrul.
Kueh Lopes
Sumber : Mamafami (resepi kak Liza)- terimakasih yer
Bahan kuih :
2 cawan pulut [basuh dan rendamkan dengan 1 st air kapur]
2 cawan santan + sikit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda
Cara.
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa [30 minit]
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan[kuat sikit] supaya pulut tadi mampat dan kemas.
4. Keluarkan [tarik pelastik alas dalam tudung tadi] dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Hidangkan dgn air gula merah
No comments:
Post a Comment