Salam semua.
Pagi-pagi lagi aku dah bangun nak siapkan lunch. Maklum hari ni nak masak daging, masak daging kan mengambil masa yang lama. Lagipun dah lama sangat daging tu kat dalam freeze. Resepi kali ni Beef Kung Pao, revised version hasil ciplak dari resepi Chicken Kung Pao. Aku saja tukarkan resepi ni ngan daging nak rasa tengok macamana hasilnya. Memang tak mengecewakan, sedap banget, hingga menjilat jari, kalau tak percaya cubala, bawah ni ada aku selitkan resepinya revised version
BEEF KUNG PAO
Bahan A
600 gm daging - potong dadu
(dipotong kecil-kecil dan direbus hingga empok, masukkan seketul gula batu utk melembutkannya)
Bahan B
100 gm kacang gajus
30 gm lada kering - potong 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato
1/4 cwn air
1 sdb lada hitam
minyak tuk menumis
Cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, daging yg telah direbus, sos tiram, cili sos dan sedikit air.
5. Bila kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api
No comments:
Post a Comment