Saturday, April 3, 2010

Daging Malibi Kentang Dgn Kacang Peas

Salam,

Dua tiga hari lepas selepas tengok fp Mamawandiha, teringin pulak nak cuba Daging Malibi dengan kentang. Resepinya nampak lain dari yang lain. Aku ni memang suka benar kalau ada sesuatu yang berlainan. Bila tengok barang kat dapur, rempah beriani pulak tak der, yang ada cuma rempah kurma, jadi yang tu la jadi habuan aku cuba resepi madiha, maaf yer madiha kak wattie tukar sedikit resepi tu mengikut stok yang ada kat dapur, rasanya boleh pakai kot. Resepi ni agak pekat sesuai sangat kalau buat cicah ngan roti, ketupat ataupun nasi. Minta kebenaran yer madiha akak salin balik resepi tu kat sini buat rujukan di masa depan.


DAGING MALIBI KENTANG DAN KACANG PIS

Bahan2
750gm daging cincang
1 tin kacang pis (saya guna mixed vege)
2 biji bawang besar - dihiris nipis
2 biji kentang dikupas, dipotong wedges dan digoreng
3 sb minyak masak (saya guna lebih sedikit)
3 sb rempah beriyani (saya guna rempah kurma daging)
1 sb lada hitam tumbuk
1 sb garam atau secukup rasa
4 sb gula
4 sb kicap manis
3 sb bawang merah, bawang putih dan halia kisar
(anggaran 5 biji bawang merah, 2 biji bawang putih dan 2cm halia)
2 sb air asam jawa
2 cawan air

Cara2

1. Daging dicuci bersih
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga separuh garing.
3. Kemudian masukkan bawang besar dan goreng hingga garing.
4. Masukkan daging, lada hitam, rempah beriyani dan masak hingga daging empok. Biarkan sehingga airnya kering. Tambahkan air jikalau daging belum empok.
5. Seterusnya masukkan garam, gula, air asam jawa dan kicap manis. Masak sehingga daging lembut.
6. Akhir sekali masukkan separuh kentang goreng dan kacang pis. Gaul rata.
7. Semasa menghidang, taburkan kacang pis dan kentang goreng di dalam pinggan dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment