Saturday, April 3, 2010

Rendang Minang

Salam.

Menu hari ni adalah Rendang Minang. Resepi Rendang Minang ni dah bertahun duduk dalam buku masakanku. Tak ingat pulak dari mana sumber yang aku perolehi, maklum dah lama, main salin aja, lagipun dulu-dulu mana ada internet2 ni.



RENDANG MINANG

Bahan-bahan :-
1 kg daging @ 1 ekor ayam
15 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
sedikit kunyit hidup - dikisar
sedikit halia
5 biji buah keras - dikisar
4 batang serai - dikisar
1 keping asam gelugur

2 biji kelapa - ambil santan
1/2 mangkuk cili @ 2 senduk (lebihkan jika suka pedas)
1/2 biji kerisek
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
sedikit garam

Cara-cara

Panaskan minyak dan goreng bawang merah, putih, kunyit dan halia. Bila telah wangi, masukkan serai dan lengkuas. Masukkan cili dan buah keras. Kemudian masukkan daging dan biar hinggar air daging kering sedikit. Kemudian, barulah dituangkan santan. Bila rendang pekat dan hampir kering, bolehlah dimasukkan kerisek, garam, asam gelugur dn daun kunyit. Bila rendang hampir masak, barulah dimasukkan daun limau purut. jangan biar terlalu lama kerana rendang akan menjadi pahit. Angkat. Kalau menggunakan ayam, masukkan ayam selepas dituang santan supaya ayam tidak hancur.

No comments:

Post a Comment