Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Tuesday, November 30, 2010
Kek Coklat Prune
Dah seminggu hubby bawak balik buah prune. Kata hubby kawan dia bawak balik dari outstation. Terfikir jugak apa la nak dibuat dengan buah prune ni. Masa tengah blogwalking, ternampak la resepi Kek Coklat Prune ni kat blog Chef Azli. Kata chef, resepi ni patut dicuba sebab disukai dan mendapat pujian ramai.
Kek ni memang sangat lembab dan sedap. Terima kasih Chef Azli.
KEK COKLAT PRUNE
Bahan-bahan
250 gm mentega
1/2 cawan gula kaster
1/3 cawan gula aising
2 biji telur
1 sudu teh essence vanilla
1/2cawan prun- dicincang
1/4 cawan isian blue berry
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan susu segar
Salutan kek (lapisan pertama)
1/2 cawan isian blueberi
Salutan kek-chocolate ganache (lapisan kedua)
250gm coklat masak
120 gm whipping cream- ada kat tempat2 keju di pasaraya
1 sudu makan mentega
Cara-cara penyediaan
Pukul mentega , gula aising dan gula kasters ehingga kembang
Masukkan telur satu persatu. Kacau sebati.
Masukkan esen vanilla, buah prun dan isian blue beri. Kacau sebati.
Ayak tepung, soda dan serbuk koko. Masukkan tepung yang diayak sambil selang selikan sengan susu. Kacau mesra adunan.
Tuangkan dalam acuan dan bakar pada suhu 180 darjah celsius sehingga tiada lekatan pada pencucuk kek atau selama kira-kira 40 minit.
Cara-cara penyediaan salutan
Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali isian blueberi.
Panaskan atas api yang perlahan. Kacau sehingga cair.
Sejukkan sehingga ia agak likat, Selepas itu bolehlah dsapu atas kek.
Buatkan sapuan petama diatas kek dahulu dengan isian blue beri. Kemudian gunakan salutan ganache untuk menutupi sapuan pertama tadi (isian blueberi tadi).
Sejukkan dan sedia dimakan.
Labels:
Cakes,
Chocolate Moist Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment