Salam semua. Tergoda betul saya tengok puding trifle yang dibuat oleh rakan-rakan bloggers yang kaki masak. Hari ni, tiba-tiba mood nak buat trifle mai……..apa lagi ditunggu, fruit koktel pun dah lama dok bertapa dalam kabinet, tak pasal2 nanti expired pulak, rugi loooooo..
Saya buat swiss roll menggunakan resepi yang dah biasa saya buat dari fp Rinnchan, buatnya mudah dan masaknya pun cepat. Resepinya boleh tengok kat Swiss Roll Batik yer. Sy buat 1/2 adunan saja. Masa tengah gulung kek, si kecik dah bertanya "mama boleh dak cheq nak rasa kek tu"……………… alahaiiii.. kesiannya kat dia…….."Tak boleh lagila sayang, kena letak dalam petiais dulu, bagi keras sikit baru boleh potong". Bila mendengar jawapan saya.. apalagi……. dia pun berlagu laaaaaaaaa huwaaaaaaa,waaaaaa waaaa saya buat derk jer la………sebab dia baru jer sudah makan roti telur. Sekejap saja, diam la dia, alhamdulillah..lega rasa hati.
Proses selanjutnya diteruskan……. Selepas tiga jam, kek dipotong2 dan disusun dalam bekas empat segi, cukup2 saja kek tu dlm bekasnya, tinggal jugakla sepotong kat si kecil takut nanti dia berlagu lagi. Bila dia rasa kek tu, dia nak lagi pulak dahhhhhhhhhh, lagi sekali saya kena beritahu kat dia kalau ambik kek tu nanti trifle mama berlubang kat tengah2, mana cantik……... nasib baik dia faham.
Bila membuat lapisan kedua, memula tu ingat nak buat setengah adunan aja, tp nampak macam sikit, jadi saya pun buat 1 adunan. Bila tuang atas kek, alamak dekat nak penuh bekas, tabur pulak dengan fruit koktel, lepas tu masak jelly pulak tuang kat atas……….alhamdullillah ngam ngam aja trifle tu dalam bekas.
Bila masuk ke tekak, nyamannya rasa, macam makan aiskerim pun ada. Sedappppp.
PUDING TRIFLE
LAPISAN PERTAMA
Source Rinnchan@fotopages.com
Chocolate Swiss Roll secukupnya
Potong swiss roll dan susun dalam bekas.
Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
LAPISAN KEDUA
Source : TTM@blogspot.com
Bahan-bahan
2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula castor
21/2 cawan susu segar
200g dark chocolate
Cara-cara
Campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
Tuang susu perlahan2 sambil kacau.
Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
Masukkan dark chocolate, kacau sampai larut dan sebati.
Tuang ke atas kek dan sejukkan lebih kurang 15min.
LAPISAN KETIGA
Bahan-bahan
I kotak agar2 segera
1 tin fruit cocktail
Cara-cara
Taburkan buah cocktail keatas kastard tadi.
Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
Masukkan ke dalam peti sejuk
.
No comments:
Post a Comment