Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Wednesday, May 25, 2011
Masak Lemak Asam Pedas Ikan
Salam semua,
Tengah buat apa tu???. Tengah dok baring baring sambil tengok tv ka, atau tengah kelek anak sambil goreng cucuq, ka tengah uli tepung nak buat roti?. Silap silap tengah mengadap bos, ataupun tengah khusyuk cari idea nak buat presentation, ataupun sibuk menaip surat, atau tengah dok raplah payroll tak tally sbb kurang 2, 3 sen??? Yang paling baguih, tengah dok mengadap pc niiiiii...... auwwww tolongggggg.... silap haribulan boss dok kat belakang dok perati apa kita dok buat, tu diaaaa kerja dia...... dok layan resepi....ish ish ishhhhhh, naya ja kan??? Kena boss yang satu kepala ok gak la kan, dia join sekali, kena yang dua, tiga kepala, siapla kau, kena sembur masa tu jugak, tenet kena disconnected ka, yang paling worse, dapat warning letter. Hehehehe.....malangnya nasibku hari ni. Ohhhh, sowi ya, tersasul macam macam, ni bukan nak mengata sapa sapa ya, ni semua dari pengalaman saya sendiri.... hahahah.......kuang, kuang, kuang.
Jom kita tengok apa saya masak hari ni. Buat menu ikan pulak. Dah lama sebenarnya masak asam pedas ni, tak ingat pulak bila. Resepi amik kat dapur Kak Liza. Terimakasih ya kak. Resepi ni sebenarnya untuk ayam, tp saya try untuk ikan.
MASAK LEMAK ASAM PEDAS IKAN
Bahan
1 kg ikan
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 cawan santan [1 biji kelapa]
3 biji terung bulat [potong kecil]
3 biji tomato [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
2 pokok daun ketumbar [potong pendek]
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan minyak masak
garam secukupnya
Bahan Kisar
15 tangkai cili kering
5 tangkai serai
1 inci lengkuas
2 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan [jika suka]
Bahan Tumis
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari
1 labu bawang besar [hiriskan]
Cara
1. Aayam dibuangkan kulit, potong kecil dan basuh. Toskan sehingga kering.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan bahan kisar dan akcau rata. Masakkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan jus asam jawa dan biarkan naik minyak semula.
5. Masukkan ayam, terung, santan dan garam. Masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
6. Masukkan tomato, bawang besar dan daun ketumbar. Biarkan naik minyak lagi.
7. Hidangkan dengan roti atau nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak watie best ni kalau makan dengan nasi hangat
ReplyDeletebestnya kak wattie...sedap nmpk...buat terliuq jer...pass la sini semangkuk kak...ari ni sy msk sardin je...boleh gak penambah lauk...hehehe
ReplyDeleteKak Wattie,roti tgh duk bakaq,mai singgah tgk ikan jab,hehe..Nmpak sedap nih kak..
ReplyDeleteChik Mimi,
ReplyDeleteSudah semestinya Mimi.....hehehe
Iza Akma,
Masak sardin jer Iza, kesiannya, nah amikla yang dalam mangkuk tu....
Zaliedana,
Jaga jaga Dana, nanti hanguih pulak......