Sunday, May 22, 2011

Ayam Mussaman Siam


Selamat berhujung minggu semua,
Semuga hari hari yang anda lalui penuh dengan keberkatan dan keceriaan ya. Hari ni saya nak tayangkan menu yang entah bila saya buat, rasanya dah lama sangat dah, baru hari ni teringat nak letak.



Nama resepi pun sempoi jugak, first time dengar resepi cam ni, sah sah mai dari Siam.
Sedap rasa ayam ni. Resepi ni saya cedok dari rumah CMG. Terimakasih ya Cik Mat.

AYAM MUSSAMAN SIAM

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
3 biji ubi kentang saiz sederhana, kupas, belah 4 dan rendam
2 batang serai, dititik
1 cm lengkuas, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
1 batang leek, dikerat2 (optional)
2 biji tomato, dibelah 4 setiap satu (tak letak, sebab tak de)
3-4 helai daun limau purut, disiat2
10 biji cili padi siam, dibelah 2 (mat cuma ketuk je)
2 camca besar sos tiram
3 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap cair
Gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji cili padi siam
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar ketumbar biji
1 camca besar jintan manis
1 batang kayu manis, diketuk hancur
1 kuntum bunga lawang

CARA MEMBUATYA :-)

Ubi kentang direbus hingga 1/2 empuk, toskan kemudia goreng hingga kekuningan, angkat dan tos atas paper towel.

Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, anggaran 3 camca besar. Tumis bahan kisar halus bersama serai dan lengkuas hingga harum dan terbit minyak. Masukkan sos tiram, kicap cair, sos ikan dan sedikit gula. Kacau rata.
Tambah ayam dan gaul rata. Tuang sedikit air dan masak hingga ayam empuk. Masukkan kentang, daun limau purut, cili ketuk dan batang leek, masak hingga kering sedikit, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.


6 comments:

  1. wahh.. unik betol nama dia.. ni kene plan awal2 kalau nk masak, kalau x sure x cukup bahan. hihi.. nmpk sedap.. tun suka kalau ada kentang2 nih =)

    ReplyDelete
  2. Watie...Naz pun mcm Tun jugak. Suka lauk2 yg ada kentang ni.. Best nmpk ayam tu..

    ReplyDelete
  3. Watie...nama menu ni pun unik....macam best je kan masak ayam cam gini....emmmm....cedapnya...:)

    ReplyDelete
  4. Assalam kak wattie,
    ah baru selesa, panggil akak..hehe..
    sedap nampak ayam musaman ni..ingat ayam ni musim2 aje dia keluar heheh....boleh masuk lisy ni..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Wattie,
    Unik betul nama msakan ayam tu. tak pernah lagi mendengornye... tp nampak delicious :)
    Ijan

    ReplyDelete
  6. Tun,
    Nama dia unik, seunik rasanya......

    Naz,
    Saya pun suka lauk yg ada kentang, sedap..

    Cik Cek,
    Gerenti sedap Cik, tak caya cuba, try, test....

    Ayu,
    Wsalam. Cuba Ayu jangan tak cuba.

    Ijan,
    Wsalam. Maveles ni Ijan....

    ReplyDelete