Saturday, March 19, 2011

Sup Ayam Ala Mamak



Salam semua,
Kalau masak ayam, wajib buat sup untuk anak kecil saya sebab dia tak berapa suka pedas. Jadi, sup yang dibuat ni special untuk anak kecil saya. Hari ni teringin nak cuba sup ala mamak pulak, kata orang sedap. Ada jugak orang yang suka makan sup ini dengan roti benggali, hubby pun suka



Asal resepinya adalah untuk sup tulang tapi saya gantikan dengan ayam. Di bawah ni saya perpanjangkan resepinya yang saya dapat dari dapur Kak Liza Terimakasih ya Kak Liza.

SUP TULANG ala MAMAK - dah jadi SUP AYAM ala MAMAK

Bahan-bahan
1 kg tulang - sy ganti ayam
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya

bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga

Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang

2 comments:

  1. assalamualaikum kak watie =)
    tun br pas lunch nih.. wat sup ayam gak.. tp sup bodo2 je.. xde laa ala mamak nih. nmpk cam sedap.. xpenah lak try mkn sup ngan roti. biasa mkn ngn roti ngn kari je.

    ReplyDelete
  2. Wsalam Tun,
    Akak pun suka mkn roti cicah kari sebenarnya, tp sekali sekala cuba gak buat kelainan, mungkin Tun boleh cuba yg ni

    ReplyDelete