Sunday, March 20, 2011

Steam Moist Banana Double Layer Cake



Assalamualaikum semua,

Hari ni jom kita layan kek pisang lembab pulak ya. Pisang yang dibuat kek ini diberi oleh jiran satu lorong, Uncle Raja yang rajin sangat bagi pisang kat jiran jiran.
Kali ni dia bagi pisang dengan buah murungai. Pokok pisang tu tumbang katanya, jadi dia pun ambik la pisang tu, masih hijau lagi masa dia bagi kat saya. Lepas seminggu baru masak betul, tu pun masak tak sekata, hari ni masak 3 biji, 2 hari lagi masak lagi 3 biji. Itulah jadinya kek pisang lembab ni hasil dari mengorbankan pisang tu. Buah murungai pulak, kering macam tu aja sebab tak tau nak masak apa......akhirnya dibuang cam tu aja.



Mula tengok kek ni kat rumah Mas yang dah siap dengan eksperimennya. Kalau nak tengok hasil kerastangan Mas, jenguk ler ke SINI. Tp bila google lagi jumpa pulak kat SINI



Cuba anda semua lihat tekstur kek ini. Memang lembut, moist dan gebu sangat, rasa cam apam pun ada jugak. Saya tambahkan sedikit chocolate emulco untuk warna yg lebih terang rasa choc yg lebih enak. Kalau ada mereka2 di luar sana yang nak maintain figure tu tp masih nak makan kek, kek ini amat disyorkan utk dicuba pasti anda tak menyesal.



OKlah kepada yg ingin mencuba, di bawah ni saya perpanjangkan resepinya.

Recipe for Steam Moist Banana Double layer cake:
Set A:
200g mashed banana
1/8 tsp vanilla extract
1 tsp baking soda
pinch of salt

Set B:
3 eggs
100g brown sugar
100g pao flour / superfine cake flour
1 tsp baking powder
65g vegetable cooking oil

Basic Sponge Cake Layer:
2 eggs
60g sugar
25g milk
65g pao flour

Method:

In a mixing bowl, stir together all the ingredients in Set A and make sure everything is well combined.
In another mixing bowl, beat together the eggs and both sugars together till thick and light in colour. To check if ready, see the evident ribbons formed when it drips down on to the surface of the batter. Add in flour and baking powder and stir well. Lastly, add in the mashed bananas mixture and vegetable cooking oil and stir in gently.
Pour the batter into the prepared and parchment lined greased tins. Steam for the cakes for 15 to 20 minutes till cooked and tester comes out clean. Remove from steamer and set aside.

Now prepare the top sponge layer. Whisk the eggs and sugar till thick and doubled in volume and forms thick ribbons. Add in milk and flour and stir in gently.
Pour the cake batter over steamed banana cake layer and steam again for another 15 minutes till done at medium high fire till done.


12 comments:

  1. aduh aduh wattie....nampak gebus betul kek mu itu....tergoda akak...

    ReplyDelete
  2. kak watie, buah murungai tu yg mcm petola panjang2 dlm gambar tu ke?
    tanyer mende lain pulak tun ni. hehe.. kek mmg sah2 sedap laa kan. lagi2 ada pisang.. owh, terbau2 sedap dia samp sini.

    ReplyDelete
  3. kak watie, sedappkan kek pisang ni...
    mas pun suka...
    wahhh..tengok kek pisang akak ni gebu betul....
    terliur mas..he..he..

    ReplyDelete
  4. Noor Masri,
    Yihaaaaa, memamng gebus kek ni, mkn pun tak terasa

    Tun Telani,
    Iya Tun yg dalam gambar tu la, selalunya org India suka masak dengan kacang parpu, akak tak pernah buat, masa arwah ibu ada, dia rajin buat. Cubala buat kek pisang tu

    Mas,
    Tkasih adik ku Mas kerana tayangkan kek tu, dpt jugak inspirasi nak buat kek ni..... memang gebu sangat. Bila makan tu nak lagi dan lagi.......

    ReplyDelete
  5. This steamed cake looks wonderful, the layers are gorgeous and yumm.

    ReplyDelete
  6. Macam ni, nak pindah dok sebelah rumah Uncle Raja la. Boleh selalu dapat pisang. Leh wat kek pisang, apam pisang, kerepek pisang, lepat pisang, cekodok pisang... hehehe

    ReplyDelete
  7. k.watie kacang merungai tu masak boh dalam dalca..sedap gak. mak saya blaja masak ni ng org penang.

    ReplyDelete
  8. Assalam kak wattie,dtg menziarah n follow akak..Akak igt lagi x sy pernah cll akak pasai nak bljar wat kek tuh,xsangka la arini akak leh sesat masuk umah sy,ngee..Akak,uncle raja nih sllu bagi pisang kat akak kan,dr sy duk baca fp akak lagi kan,ngee..sedap la nmpak kek tuh,bak la sepotong dah puji2 tuh,hehe..Btw,Kat area aloq staq panggei batang munggai kak,mmg mak selalu wat macam dalca n boh parpu tuh,tapi sy xpandai mkn..

    ReplyDelete
  9. Mymoonah,
    Thanks for dropping by. The cake looks wonderful and taste superb. Very healthy combination as well

    Mamafami
    Sila o sila.... tp kena tunggu la sapa2 pindah dulu, baru leh masuk.....jgn mare.....Mmg bertuah saya dpt jiran2 multiracial yang sangat serasi, alhamdulillah.

    Momma
    Terimakasih Momma, nanti klu uncle raja bagi lagi buah murungai, leh la try masak cam yang Momma habaq.

    Zaliedana,
    Wsalam Dana. Terimakasih la sudi ziarah n follow akak, akak pun dah follow balik. Uncle Raja mmg baik orangnya. Alamak, kesiannya kat Dana kek tu dah habih, awat mai lambat......

    ReplyDelete
  10. wah! akak nih homemade cake ekk...cantik kek2 akak. buah munggai tu memang sedap buat gulai, sya suka. buat gulai dgn udang, wallahhh sedappp :)

    ReplyDelete
  11. Hi...can i replace pau flour to cake flour...tq for advised :)

    ReplyDelete
  12. IbuAnisAnas,
    Terimakasih Anis. Mungkin suatu hari akak akan cuba buat gulai dengan buah munggai tu.

    Sherene,
    I'm sure u can coz the original recipe did mentioned the cake flour. Happy trying!

    ReplyDelete