Sunday, February 13, 2011

Pizza Gebu




Salam semua,
Saya sangat menggemari pizza terutamanya yang dihasilkan sendiri menggunakan kaedah tradisional.....uli pakai tangan ler…hahahaha, lagipun saya takder Bibik Malaya. Mengguli menggunakan tangan juga ada kelebihannya. Bagi saya, kaedah ini dapat menarik perhatian anak2 agar mereka gemar ke dapur sekaligus merapatkan hubungan sesama ahli keluarga. OK lah, kita ke eksperimen selanjutnya ya. Resepi yang menarik kali ini saya perolehi dari dapur CMG.



Ianya ternyata sangat sedap terutamanya anak2 sangat menggemarinya. Doh pizza ini sangat gebu dan lembut. Untuk toppingnya, saya menggunakan sosej dari jenama "Ramly" , taburan cili merah dan hijau mengikut stok yg ada dan parutan keju cheesedale. 2 biji pizza saiz sederhana yang dihasilkan licin dalam sekelip mata, begitulah gambaran tentang keenakkan pizza gebu ini. Mungkin di lain kali saya boleh lebih kreatif dengan menghasilkan pizza dalam saiz yang lebih kecil, iaitu saiz personal dan meletakkan topping yang lebih menarik dan menyelerakan.

Dulu dulu saya seringkali menempah samada dari Pizza Hut atau pun Dominos Pizza.
Hari ini, pizza dapat dihasilkan dengan mudah dan sempurna dengan bantuan teknologi terkini yang begitu canggih, semuanya di hujung jari anda…… nah apa ditunggu lagi…….cubalah resepi ini sekarang .....ceeewaaaah promosi sakan nih. Yang pastinya, saya juga akan ulangi membuat pizza ini lagi dan lagiiii kerana anak2 sudah mula mendesak.......waaaaaaaaa tempahan dari anak2 sudah kerap mendatang....jenuhlah mama nak menguli pizza waaaaaaaaaaaa.......

Resepinya saya cp dari blog CMG. Tks yer Cik Mat.

PIZZA GEBU
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS PIZZA :-)
1 tin tomato dalam tin "jenis plum tomato", diramas - sy ganti tomato segar 3 biji didadu

1/2 cawan sos tomato
1 biji bawang besar, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 helai bay leaf
1/2 camca teh herba basil kering - tak letak
1/2 camca teh herba oregano kering - tak letak
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Minyak zaitun untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega - sy ganti marjerin cair
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :-)
3 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong - sy guna jenama "ramly"
4 hirisan gegelang red capsicum - sy ganti dgn cili merah dadu
4 hirisn gegelang yellow capsicum - tak letak
4 hirisan gegelang green capsicum - sy ganti dgn cili hijau dadu
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
10 biji buah zaitun - tak letak
20 biji jeruk capers - tak letak
175 g keju mozzarella, hiris nipis2 - sy ganti dgn cheesedale potong btg mancis

1. Black Olive 2. Green Olive 3. Jeruk Capers



CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK SOS PIZZA :- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis cincangan bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan bay leaf dan tomato sos. Kacau rata dan masukkan tomato dalam tin yang telah diramas tadi. Tambah herba oregano, basil dan serbuk lada hitam, masak hingga pekat. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa, gula lebih sedikit untuk mengimbangkan rasa masam tomato. Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.

UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam dalam gambar no1). Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.

2 comments:

  1. Assalam kak wattie, memang best pizza gebu CMG ni...nieza dh try buat dh memang gebus dan sedap..:)

    ReplyDelete