Thursday, February 24, 2011

Ikan Siakap Masak Kicap



Salam semua,

Ikan siakap adalah ikan kegemaran saya. Bila terpandang resepi ikan masak kicap di dapur Nurindah, terus cepat2 saya copy dan hari ini terlaksanalah sudah satu resepi mudah tetapi menjadi kegemaran seisi keluarga ini. Saya letakkan 5 sb cili kisar sebab saya sekeluarga memang sukakan masakan yang agak pedas kecuali anak bongsu ku aja. Untuk dia, kena masak masakan yang bersup dan tidak pedas.


Ikan Masak Kicap - Resepi asal dariMYResepi Terimakasih semuanya ya.

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning
1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia - dimayang halus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu teh cili kisar/cili boh - sy letak 5 sb
garam secukup rasa
air dan minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar dimayang



Cara-cara
1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
2. Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
3. Masuk serai, bawang hiris, cili merah dan hijau, tumis hingga naik bau. Masukkan bahan bahan kisar. Tumis lagi hingga naik bau.
4. Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
6. Akhir sekali masukkan tomato dan garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.

3 comments:

  1. sedapnya ikan siakap masak kicap..
    peberet anak2 mas ni..he..he..

    ReplyDelete
  2. wahhhh....siakap nie masak aper pun sedapkan..pantang nampak tuuuu!!!kejap jer licin

    ReplyDelete
  3. Mas - Sedap hingga menjilat pinggan ni Mas

    KakAsma - Kat rumah saya mlm baru licin....heheh

    ReplyDelete