Salam semua,
Kecur air liur ini bila terpandang resepi yang ditayangkan di rumah Kzai Dapurcomel, nampak tersangatlah membangkitkan selera. Memang sudah lama saya pendamkan hasrat di hati untuk mencuba resepi yang menarik ini.
Maka, hari ini terlaksanalah niatku itu. Lapis Roti Berdaging ini juga dibuat sebagai bekalan pulang ke kampung untuk meneruskan aktiviti yang belum berkesudahan iaitu aktiviti mengecat rumah lama. Tak taulah bila agaknya akan selesai kerana hanya di hujung minggu sahaja kami berkesempatan pulang, buatnya pun sedikit demi sedikit.
Resepinya saya copy paste dari blog Kzai, jika ingin melihat gambar yang lebih cun, sila klik Dapurcomelku....... Terimakasih juga diucapkan kepada penyumbang resepi ini, Umie@MyR.
Lapis Roti Berdaging
Sumber: Umi e@MyR
3 biji kentang di potong dadu
500gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese (banyak ikut suka)
Sedikit margerin untuk melenser
Cara-cara
1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
2. Satukan Susu+telor+secubit garam
3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
10.Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos
Memang sedap roti ini. Sekali pandang macam lasagna pun ada juga, kan?
No comments:
Post a Comment