Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Monday, February 28, 2011
American Chocolate Cake
Salam semua,
Saya sekeluarga memang penggemar kek coklat. Sudah sekian lama sebenarnya saya menyalin resepi ini tapi tidak berkesempatan sehinggala saya terpandang paparannya sekali lagi di blog Mamasya. Resepi yang boleh dikatakan "evergreen" ini saya eksperimenkan beberapa hari lepas,.....alhamdulillah hasil yang sungguh memuaskan, lengkap dengan segala kemewahan rasa coklatnya membuatkan sesiapa saja begitu asyik menikmati keenakkannya.
Saya sangat sukakan tekstur kek ini, tidak kering, lembap seakan akan brownies. Juga sukakan rasa nescafe yang diadunkan bersama dan rasa manis yang tidak keterlaluan.
Kek ini amat mudah disediakan, cubalah lihat resepi dan cara penyediaannya, sesiapa saja pasti akan berjaya membuatnya, insyaALLAH…… Adalah lebih baik kek ini disediakan sehari sebelumnya bagi memudahkan proses membuat hiasan frostingnya dan rasanya juga lebih enak jika disimpan semalaman.
Kek ini dibuat sebagai memenuhi permintaan keluarga yang sudah lama meminta saya membuatkan kek coklat. Untuk hiasan yang ringkas, saya cuma panaskan kepingan coklat masakan beserta sedikit susu cair dan butter, curahkan ke atas kek dan taburkan chocolate rice, hmmmm nyum nyum.....alangkah nikmatnya....
Jika anda juga penggemar kek coklat seperti saya sekeluarga dan ingin mencuba resepi ini, di bawah ini saya cp resepinya dari blog Mamasya, terimakasih buat Mamasya yg tidak jemu2 menyediakan dan mempromosi kek ini dan juga kepada yang empunya resepi kerana sudi berkongsi resepi yang sungguh istimewa ini.
American Chocolate Cake
Sumber : Ninie copy dr FP Zahara
BAHAN
2 cups flour*
2 cups granulated sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt
1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Method
Mix all together in a bowl.
and bake for 45 minutes..
Ini yg Mamasya buat :-
1.Ayak bahan * sekaligus
2.Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air
3.Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.
4.Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
***Satu lagi kalau nak elok potong kek ni guna pisau plastik..
Labels:
Brownies,
Cakes,
Chocolate Moist Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
perghhh tak thn nengok coklat yg leleh2 tu...rasa nk ngap jer ni...nieza pun suka juga tapi kalau buat sure mkn byk....tapau sepotong yer kak..hehe
ReplyDeletemas pun buat kek coklat...
ReplyDeletetukar nak tak..
sedapp betul tengok kek akak ni..
lain kali boleh try resepi ni lak...
nasib baik anak2 tak nampak... kalau tak siang malam suruh mummynya yg tak pandai buat kek ni.......he he he
ReplyDeleteSalam Nieza - Memang tak tahan cekelat meleleh tu Nieza, anak2 tak menyempat dah calit di jari coklat tu, nasib baik sempat amik gambaq....heheh
ReplyDeleteSalam Mas - Kalau tukaq kek cekelat anytime akak mauuuuuuu, sat nak antaq mangkuk sia...hehehe
Salam Amie - Klu anak nampak pun takpa, leh la Amie buat kan, senang aja ni, try la godek tengok....mabeles giler nih....
waduh!! kecurnya kalau nampak coklat2 ni kita tak boleh tahan tau..
ReplyDeleteSalam k.Wattie..
ReplyDeletetergoda nengok potongan kek coklat tu! mmg sedap dan senang kek ni....kek nyapun moist .
re;betul tu K.Wattie..kita hanya merancang Allah menentukan segalanya...
Salam Ayu. Kalau tak tahan apa lagi godek ler.....kejap aja dah leh makan...
ReplyDeleteSalam Mamasya. Terimakasih Mamasya diatas resepi yang sungguh menggiurkan itewwww...