Friday, July 31, 2015

Ayam Masak Merah Utara ala Kenduri

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini menu yang entah keberapa hari raya, sampai lupa dah.   Mesti masak sesuatu untuk jamuan sedara mara yang hadir walaupun dalam kuantiti yang sedikit.  Semua gambar diambil terus dari kuali panaasssss.........


AYAM MASAK MERAH UTARA ALA KENDURI
Sumber  :  Zariens

Bahan-bahannya untuk Ayam Masak Merah:
• Ayam setengah kilo - bersihkan, gaul dengan garam kunyit dan goreng.



Bhn A ( Diblend sekali):
• Bawang besar 2 biji dipotong kasar
• Bawang putih 4 ulas potong kasar
• Lengkuas 2inci dipotong kasar - gn byk sikit sbb nk rasa lengkuasnya.
• Kunyit hidup sikit je - seinci
• Halia - seinci


▪ 20 tangkai cili kering - dipotong-potong pendek, buang bijinya, rendam 2minit bersihkan dan direbus dahulu. Bila dah sejuk, cuci bersih dan blend.
▪ 3 biji tomato - dipotong kasar dan blend. Saya blend sekali dgn cili kering
▪ 1 ringgit kelapa parut - blend dengan 2 cawan air. Ambil santan pekatnya.
▪ 3 batang serai - diketuk
▪ 1 biji bawang besar - dipotong bulat
▪ 1 keping Asam keping - dicuci bersih
▪ 1 cawan sos cili 
▪ 3 sudu besar minyak masak  
▪ Garam secukup rasa
▪ Gula secukup rads



Cara Memasaknya:

♥ Mula panaskan minyak. Tumis dulu cili kering yang diblend bersama buah tomato. Biar sampai pecah minyak.
♥ Kemudian masukkan bahan A yang siap diblend tadi. Biar pecah minyak juga.
♥ Masukkan sos cili, asam keping, serai yang siap diketuk. Masak sampai naik wanggi dan jangan lupa mengacaunya. Takut nanti hangit pulak kat bawah periuk. Tak sedap pulak nanti.
♥ Masukkan santan dan tunggu sampai pekat kuahnya.
♥ Kemudian bila kuah dah pekat, masukkan ayam yang siap digoreng tadi. Gaulkan dengan sebati.
♥ Masukkan bawang yang dipotong bulat tadi.
♥ Last sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. Rasa dulu sebelum tutup api. Kalau dah rasa semuanya cukup, boleh tutup api dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment