Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Masih ada masa lagi untuk buat biskut raya. Pada yg tengah tercari cari resepi kuihraya yg mudah, rangup dan sedap, resepi di bawah ni molek dicuba. Silakan ya.
Ops, saya tak ada acuan berbentuk jejari, jadi saya pguns saja acuan yg ada.
BISKUT JEJARI BADAM
Masih ada masa lagi untuk buat biskut raya. Pada yg tengah tercari cari resepi kuihraya yg mudah, rangup dan sedap, resepi di bawah ni molek dicuba. Silakan ya.
Ops, saya tak ada acuan berbentuk jejari, jadi saya pguns saja acuan yg ada.
BISKUT JEJARI BADAM
Resepi Asal : Chef Zubaidah
Sumber : IdealRecipes
Bahan - Bahan A :
170 ram mentega
125 gram gula aising
Bahan - Bahan B :
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan - Bahan C :
150 gram tepung gandum
100 gram tepung kastard
75 gram tepung jagung
50 gram serbuk badam
Hiasan :
1 biji putih telur
Secukupnya badam cincang
Cara Membuat :
Sebatikan bahan - bahan A dan masukkan bahan - bahan B, gaul rata. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga semuanya sebati. Canaikan dan terapkan dengan acuan biskut. Sapukan dengan putih telur dan taburkan dengan cincangan badam. Bakar di dalam ketuhar yang telah di panaskan pada suhu 160 C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.
No comments:
Post a Comment