Friday, November 9, 2012

Pasta Spirale Dengan Sos Casonara

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua, 

 Menu omputeh pulak ya. Resepi dari Majalah Mingguan Wanita tahun 2007.

 PASTA SPIRALE DENGAN SOS CASONARA 

 Bahan bahannya 
200gm pasta spirale 
60 gm cili benggala merah 
60 gm cili benggala hijau 
70 gm turkey ham (saya ganti daging ayam) 
1 sb bawang merah - didadukan 
1 st bawang putih - dicincang 
100ml krim 
1 st putih telur 
1 st keju parmesan 
1 helai daun bay 
garam secukup rasa 
minyak jagung secukupnya 
ladaputih secukup rasa



Cara Membuatnya 

1. Rebus pasta sehingga lembut. Angkat dan tos. 
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah sehingga kekuningan dan kemudian masukkan turkey ham, lada benggala merah, dan hijau dan gaulkan sebati. 
3. Masukkan krim dan pasta, kemudian gaulkan sehingga sebati. Masukkan putih telur, keju parmesan, garam dan lada putih secukup rasa. Dan biarkan sehingga pasta berkenaan melekit. 
4. Siap untuk dihidangkan.




Selamat Mencuba.

1 comment:

  1. Nyum...nyummm... Wattie wei... bertukar warna mataku sekejap he he heh

    ReplyDelete