Wednesday, November 28, 2012

Gulai Daging Kawah


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 
Gulai daging kawah yang dihasilkan dari daging korban bulan lalu. Terlupa nak publish n3 ni yang sepatutnya diletakkan lebih awal.


Resepi dari dapur Kak Liza. Terimakasih ya. 

 DAGING GULAI KAWAH 

 Bahan 
 500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan] 
 2 s/b kerisik 
 2 cawan santan pekat 
 2 s/b gula merah/perang [brown sugar] 
 2 keping asam keping minyak garam


Bahan Mesin 
 20 tangkai cili kering 
 1 s/b rempah kari daging 
 2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE 
 1 s/b rempah masak gulai cap ROSE 
 7 ulas bawang merah 
 1 labu bawang besar 
 3 ulas bawang putih 
 3 cm halia 
 2 cm lengkuas 

 Bahan tumis 
 2 cm kulit kayu manis 
 3 kuntum bunga cengkih 
 2 kuntum bunga lawang 
 3 biji buah pelaga


Cara. 

 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. 
 2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak. 
 3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi. 
 4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. 
 5.Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala. 
 6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat. 
 7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

3 comments:

  1. Assallamualaikum kak wattie..

    Menjadi betul gulai kawah akak. Pekat dan naik minyaknya.. memang terbaikkkk...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Wattie..wahhhh nampak gayanya ada harapan cerah saya nak guna lagi rempah gulai cap bunga ros dalam simpanan...Bestnya resipi ni...

    ReplyDelete
  3. salam kak wattie...kalau kat jengka (kg saya) mmg kewajipan kalau time kenduri..tensen kitorang yg tak berapa suka kari ni huhu

    ReplyDelete