Dua, tiga hari ini keadaan kesihatan tak begitu baik, batuk yang berpanjangan terutamanya bila malam hari. Namun, aktiviti masak memasak tetap diteruskan sebagai memenuhi kewajipanku sebagai seorang isteri dan ibu.
WOK FRIED SQUID WITH CRUSHED BLACKPEPPER
Bahan-bahan
250gm sotong putih (dipotong bunga dan dicelur sebentar)
10gm garam
10gm serbuk lada sulah
2 biji bawang putih - didadu
1/2 batang karrot - dipotong batang mancis
1 biji cili merah - potong serong
3 biji cili padi
5 biji bawang kecil - didadu
1 sb lada hitam - ditumbuk
1 sb gula
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat
1 daun bawang - dipotong 1in
2 sb mentega
1 sb tepung jagung.
Cara-cara
Panaskan mentega dan tumis bawang merah, bawang putih sehingga layu.
Masukkan sos tiram, kicap pekat, lada hitam dan gula, gaul rata.
Tambah sedikit air jika perlu.
Masukkan karrot, gaul rata dan perlahankan api.
Masukkan sotong, cili merah, cili api dan gaul rata.
Tambah garam, serbuk lada sulah dan jika perlu bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
Akhir, taburkan daun bawang dan gaul rata. Siap untuk dihidangkan
rajinnya akak kelar sotong jd cantik camtu....suka sy tgk..sy tak penah masak sutun jd cantik cmni...hehehe
ReplyDeletesodap nyeeeee.. :)
ReplyDeleteAssalam kak wattie,
ReplyDeletesedap nampak sutun ni....
telan air liur kita tengok..kalau sutun ni memang favourite anak bujang sulung kita..1kg sutun is nothing..like makan the kacang puith..hehehe...
Aloloooo cayang Wattie kurang sihat ye, bawa2lah berehat ye...
ReplyDeletetu cotong tu comel sangat kejadiannya!Terasa kelazatannya...nyum nyummmm
aduiii sedapnya...saya paling suka sotong...:)
ReplyDeletesama la kak..saya pun batuk tak habis lagi ni..tapi telan jugak air sejuk...hehhehe
Wsalam... ngencesssssss... terus masuk dapur sini..:))
ReplyDeleteGet well soon ya kak..:))
waduh kak wattie, tergoda tgk sotong dok berposing tu..tajuk pun dah sedap ni kan pula rasa sotong tu...hehe
ReplyDeleteoh dah boleh komen, bnyk rihat ye wattie...nasib org pompuan mcm tu ler...sakit pun kena masak.
ReplyDelete