Tuesday, May 22, 2012

Ayam Sambal Siam


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 
Alamak, dah load gambar baru perasan kita tertaip nama resepi yang silap. Sepatutnya Ayam Sambal Siam tapi tertaip Ayam Sos Siam. Resepi ni ambil dari rumah Nieza, penyumbang resepi pulak Amie dan resepi asal dari buku Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku. Terimakasih semuanya ya.



Resepi: Ayam Sambal Siam 
Sumber resepi: Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku 
Sumber: Nieza, Amie 

Bahan-bahan: 
500 gram ayam - potong kecil 
150ml santan 
2 sudu besar kerisik 
6 helai daun limau purut 
minyak garam gula 

Bahan kisar: 
2cm kunyit hidup 
2cm halia 
6 ulas bawang merah 
20 biji cili kering 
3 batang serai 
4cm lengkuas 
3cm belacan 

Bahan hias: 
2 helai daun limau purut dihiris- hiris sedikit bawang putih goreng 

Cara: 
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. 
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi. 
3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga masak. 
4. Masukkan santan dan kerisik dan biarkan mendidih. 
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 
6. Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut. 
7. Angkat dan hidangkan bersama hiasan hirisan daun limau purut dan bawang putih goreng.

Kalau nak tahu macamana hebatnya rasa ayam ni, kenalah cuba sendiri ya. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

5 comments:

  1. sgt menarik ayam sos siam ni...kecur n jadi lapo balik la pulak bile tgk ni...hehe...

    ReplyDelete
  2. serai, lengkuas, limau purut.. kalau ada kombinasi ni, mmg confirm sedap menu nih.. ^^

    ReplyDelete
  3. ramai dah buat ye...sure bestkan :)

    ReplyDelete
  4. Assalam kak Wattie cyng, memang sedap kan ayam sambal siam ni..lapar lak tgk lauk akak ni tapi baru jer sudah mkn ni...hehe

    ReplyDelete
  5. Assalam kak wattie,
    hari tu kita baru masak daging masak siam..
    adakah rasanya lebih kurang macam asam pedas juga?..
    pasti sedap ni kan kak..aduh meleleh kita tengok tau..

    ReplyDelete