Alamak, dah load gambar baru perasan kita tertaip nama resepi yang silap. Sepatutnya Ayam Sambal Siam tapi tertaip Ayam Sos Siam. Resepi ni ambil dari rumah Nieza, penyumbang resepi pulak Amie dan resepi asal dari buku Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku. Terimakasih semuanya ya.
Sumber resepi: Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku
Bahan-bahan:
500 gram ayam - potong kecil
150ml santan
2 sudu besar kerisik
6 helai daun limau purut
minyak
garam
gula
Bahan kisar:
2cm kunyit hidup
2cm halia
6 ulas bawang merah
20 biji cili kering
3 batang serai
4cm lengkuas
3cm belacan
Bahan hias:
2 helai daun limau purut dihiris- hiris
sedikit bawang putih goreng
Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan santan dan kerisik dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan bersama hiasan hirisan daun limau purut dan bawang putih goreng.
sgt menarik ayam sos siam ni...kecur n jadi lapo balik la pulak bile tgk ni...hehe...
ReplyDeleteserai, lengkuas, limau purut.. kalau ada kombinasi ni, mmg confirm sedap menu nih.. ^^
ReplyDeleteramai dah buat ye...sure bestkan :)
ReplyDeleteAssalam kak Wattie cyng, memang sedap kan ayam sambal siam ni..lapar lak tgk lauk akak ni tapi baru jer sudah mkn ni...hehe
ReplyDeleteAssalam kak wattie,
ReplyDeletehari tu kita baru masak daging masak siam..
adakah rasanya lebih kurang macam asam pedas juga?..
pasti sedap ni kan kak..aduh meleleh kita tengok tau..