Wednesday, July 6, 2011

Sambal Tumis Telur

Salam dan selamat tengahari semua,
Terlambat pulak bersiaran hari ni. Sekali sekala lappy ni pun mogok jugak, nak load gambar pun bukan main susah lagi, sampai kita pun naik boring menunggunya.

Macam yang dapat anda semua lihat kat atas tu, hari ni saya masak sambal tumis telur. Resepi istimewa ni saya dapat dari internet sewaktu tercari cari resepi telur yang ingin dicuba.

Taraaaaa......cuba anda lihat hasilannya, terliur takkkk??? Tak terliur???, ish macam tak percaya pulak, tipula tu....heheheh..

Apa apa pun, nak cerita jugakla sikit kat sini. Al kisahnya, bila sambal tumis ni dah siap dimasak, sayalah orang pertama yang nak menjamahnya, terliur sungguh saya pabila menengok hasilan sambal tumis ni, tak sabar sabar nak makan. Seingat saya, dalam banyak banyak resepi yang pernah saya cuba, inilah resepi sambal tumis telur terhebat pernah saya buat, sungguh sedap, walaupun resepinya saya perolehi dari blog bukan melayu. Resepinya pun lain sikit sebab diletakkan tomato bersamanya.

Kepada yang ingin mencuba, di bawah ini saya perpanjangkan resepinya yang dijumpai kat SINI. Terimakasih diucapkan kepada tuanpunya resepi.

Sambal Tumis Telur (sambal eggs)

Ingredients:
6 - 7 shelled hard boiled eggs
1 medium-large onion
2 medium tomatoes, cut into quarters
5 tbsp sambal tumis**
1 tbsp tomato paste
salt (if required)
a little sugar

about 1/2 - 1 cup oil for frying eggs*

*You don't have to fry the eggs if you don't want to. Fried egg tastes better and will coat the sauce much better.

Method:
Wipe the eggs with paper towel to remove excess surface water. Water will make oil spit. Heat oil till hot fry eggs at medium high heat, turning and browning evenly. Egg surface will blister a bit and light golden brown. Don't fry too long or the egg white will become tough. if you don't want to fry the eggs leave this step out.

Tip the sambal into a clean wok or pan. There is enough oil in the sambal no need to add extra oil to cook onion. Add tomato paste and onion and fry at medium heat till onion is softened. Don't let sambal burn, if heat too hot turn heat down or add a touch of water.
Add eggs and stir to coat with sauce evenly and warming the eggs. Add some water if sauce is too thick.
Add tomato pieces cook till slightly softened.
Taste to see if you need some sugar and a touch of salt to season.

Serve sambal tumis telur with rice, soft bread or flat bread.

**If you don't have a jar of sambal tumis you can make the spice paste with:
about 5 dried large chillies, de-seeded and soaked then cut into small pieces
3 walnut size shallots, cut into small pieces
1 large clove of garlic
1 tsp shrimp paste
l - 2 tbsp of tamarind juice extracted from a very small lump of wet tamrind and few tbsp hot water

Blend or pound the above to a fine paste. Cook with 2 - 3 tbsp of cooking oil till oil turning red and paste is fragrant, then add some salt to taste.

Jangan malu malu ya, semua dijemput makan.....silakan.....



SINI

11 comments:

  1. salam K.Wattie..

    terliurnya tgk sambal telur nii..mkn dgn nasi panas2 plak..lg best..ada sape2 nk tlg antar kat Kepala Batas ni x..heheee

    ReplyDelete
  2. Salam ni pun salah satu fv resepi jugak ni sambal telur.....mmg sdp tegah lapar pekena pulak nasi pns2 pehhhh

    ReplyDelete
  3. kak watie....sedapnya tengok sambal telur tu...
    mas suka sangat...

    ReplyDelete
  4. Memang terliurrrr...ni makan ngan nasik putih pun berselera jer nih kak

    ReplyDelete
  5. wattieeeeee.... mengancam sungguh telur sambal tu! tinggalkan sebiji tuk amie ye....

    ReplyDelete
  6. memang mengancam... terliur tgknya tau... telur d masak mcm nie mmg fav nie.. sedap sesangat

    ReplyDelete
  7. Kak wattie, memang nampak sedap sgt sambal akak tu..my fav tu kalau mkn maunya menambah nasi ni...hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak watie...fav saya ni sambal tumis telor...dah lama jugak tak makan nih..saya ni tengok rumah org ni teringin nak makan...tengok rumah org lain sat gi teringin lagik...hhehehhe

    ReplyDelete
  9. wattie..
    memang terliur tengok sambal telur ni..
    maklong penah jugak cuba dedulu.. tapi warnanya tak mengancamlah hehe..

    ReplyDelete
  10. Salam K.Wattie..nampak sedap sgt sambal telor tue..merah jer kalernya..panas ker?

    ReplyDelete
  11. Yana Shaiful,
    Wsalam. Laaaa.... pasai apa mai lambat, dah tinggal bekas aja nih...

    Sheila,
    Wsalam. Memang ramai orang suka sambal tumis kan

    Mas,
    Akak pun suka banget nih...

    Ha Sue,
    Makan dengan apa pun sedap kan Sue...

    Amie,
    Esok akak masak 3 bijik kat Amie heheheh

    Diana,
    Memang sedap sangat nih...

    Nieza,
    Akak pun dua kali tambah nihhh

    Quinnie,
    Wsalam. Apa apa yang mengancam mesti menambat selera kan

    Along Moklong,
    Letak cili lebih sikit, lepas tu masak biar lama sikit sampai pecah minyak, insyaAllah kalernya mengancam....

    Azatiesayang,
    Wsalam. Akak tak guna "hot chillies" jadi tak berapa pedas Atie, leh makan ni..

    ReplyDelete