Salam semua,
Satu lagi resepi udang yang mesti dicuba.
Untuk resepi asal boleh lihat kat SINI
Sambal_udang_tahi_minyak
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 0rang )
500 g udang hidup - bersihkan
santan pekat drpd 1/2 biji kelapa - utk tahi minyak
1 mangkuk lauk cili kering kisar
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
sedikit kunyit hidup*
1 batang serai - dititik
minyak masak - untuk menumis
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sb asam jawa + sedikit air = air asam
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Kisar halus bahan2 bertanda * dan campurkan dengan cili kering kisar.
Untuk tahi minyak,santan pekat dimasak dlm kuali hingga menjadi pekat dan mengeluarkan minyak dan menjadi kechoklatan dan asingkan tahi minyak dari minyaknya.
Dalam kuali yang sama,tambah sedikit minyak masak,panaskan dan tumis bahan2 yang dikisar dan serai hingga garing dan masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa.Tambah sedikit air jika perlu.Masukkan udang dan hirisan bawang besar dan kacau rata.Masukkan tahi minyak dan kacau hingga sebati dan udang masak.
**Jika suka, dalam sambal udang boleh juga di tambah petai.
wah. beso2 udang akak.. terliur nengok.
ReplyDeleteSalam..Wahhhh bila tgk jeee kuahnya yang pekat tu, terus ku tergudaaaaaa
ReplyDeleteAssalam kak wattie,
ReplyDeletewah mesti sedap lauk ni..ada tahi minyak tu..slurpss..lagi kalau dapat udang besar2 lagilah sedapnya ni kak..sampai menjilat siku..hehe
Wattie.... tahi minyak tu...mmmmm...wangi... (zaman kecik2 dulu selalu tolong makcik buat minyak kelapa),
ReplyDeletesedapnya tengok sambal udang tahi minyak! jilat bibir ajelah...
sedapnya kak....menyelarakan tgk udang tu..:)
ReplyDeleteAssalam kak wattie,terliurnya nengok udang akak yg besaq2 tuh..RASA PON SEMESTINYA SEDAP KAN..
ReplyDeleteWah Wattie ada org tu jilat siku...hehe..ada2 aje si ayu tu!!
ReplyDeleteNampak sedap lah resepi ini...kita masuk list dulu...kita ni semenjak 2 menjak tk masak lauk pauk...kita nk mkn nasi beli aje kat luar...huhu
kijam2
ReplyDeletemana aci tunjuk gambar je...huhu
mmg nampak menyelerakan ler udang nie... diana x perna lg makan resipi gini.. menarik
ReplyDelete