Saturday, June 2, 2012

Ayam Cepedas


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



Ayam Cepedas 
Sumber : Majalah Saji, Mac 2009 
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang Terimakasih ya. 

Bahan-bahan : 
400 g isi ayam (DJ potong ayam kecik2. gaul dgn kunyit serta garam dan goreng 1/2 masak) 
100 g cili kering (dikisar) 
4 sudu besar kicap pekat 
200 ml minyak masak 
5 helai daun limau purut 
sedikit air asam jawa 
garam dan gula 
1 sudu besar sos cili (DJ tambah) 


Bahan kisar : 
100 g bawang besar 
50 g bawang putih 
50 g halia 
4 batang serai 

Cara-cara : 
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. 
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing. 
Masukkan ayam dan air asam jawa serta daun limau purut. 
Kemudian masukkan kicp pekat. (DJ tambahkan sos cili dan sedikit air). 
Perlahankan api dan masak hingga mendidih. 
Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula secukup rasa.




Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

3 comments:

  1. salam Watie nampak sedap ayam ni macam ayam masak merah jugak kot ni kan nak cuba lah cantik warna nya

    ReplyDelete
  2. As'Kum Kak Watie.. wahh nama tu luar biasa.. Ayam Cepedas.. cecite cecita hehee.. nampak sungguh menyelerakan!

    ReplyDelete
  3. weee...menggugat iman ...pekatnya kuah ayam cepedas..konpem makan nasi banyak klu jumpa lauk macam ni..

    ReplyDelete