Sumber : Majalah Saji, Mac 2009
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang Terimakasih ya.
Bahan-bahan :
400 g isi ayam (DJ potong ayam kecik2. gaul dgn kunyit serta garam dan goreng 1/2 masak)
100 g cili kering (dikisar)
4 sudu besar kicap pekat
200 ml minyak masak
5 helai daun limau purut
sedikit air asam jawa
garam dan gula
1 sudu besar sos cili (DJ tambah)
100 g bawang besar
50 g bawang putih
50 g halia
4 batang serai
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
Masukkan ayam dan air asam jawa serta daun limau purut.
Kemudian masukkan kicp pekat. (DJ tambahkan sos cili dan sedikit air).
Perlahankan api dan masak hingga mendidih.
Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula secukup rasa.
salam Watie nampak sedap ayam ni macam ayam masak merah jugak kot ni kan nak cuba lah cantik warna nya
ReplyDeleteAs'Kum Kak Watie.. wahh nama tu luar biasa.. Ayam Cepedas.. cecite cecita hehee.. nampak sungguh menyelerakan!
ReplyDeleteweee...menggugat iman ...pekatnya kuah ayam cepedas..konpem makan nasi banyak klu jumpa lauk macam ni..
ReplyDelete