Wednesday, June 6, 2012

Kari Ayam Chef Hanieliza


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 
Tengah buat apa tuuuuu???.  Tengah jamu selera ya.  Mai la tengok apa hidangan tengahari saya untuk hari ini..........layannnnnn........   Resepi dari dapur Kak Liza. Terimakasih ya. 


GULAI atau KARI AYAM 
Bahan 
1 ekor ayam [dipotong 12 dibersihkan & ditoskan] 
1/2cawan minyak masak 
3 sudu besar rempah kari daging 
1 sudu kecil serbuk jintan manis 
1 sudu besar serbuk cili atau cili mesin 
2 sudu besar kerisik 
2 cawan santan [1/2 biji kelapa] 
5 biji ubi kentang [belah 4] 
3 biji tomato [belah 4] 
1/2 cawan jus asam jawa garam



 BahanTumis: 
 6 ulas bawang merah (dimayang) 
 4 ulas bawang putih (dimayang) 
 3 cm halia (dimayang) 
 3 tangkai daun kari 
 3 cm kulit kayu manis 
 5 kuntum bunga cengkih 
 2 kuntum bunga lawang 
 3 biji buah pelaga


Cara: 
 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi. 
 2. Masukkan rempah kari, jintan manis dan serbuk cili/cili mesin yg dibancuhkan dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak. 
 3. Masukkan ayam, kentang , santan, kerisek dan garam. Biarkan sehingga mendideh dan ayam & kentang empuk/lembut. 
 4. Perlahan api dan masukkan tomato dan biarkan sehingga naik minyak. 
 5. Hidangkan bersama nasi atau roti atau pulut/ketupat.


Selamat mencuba dan selamat menjamu selera

5 comments:

  1. Assalamualaikum... wah...memang cukup complete bahan2 kari ayam ni...rasanya tentu sedap kan...

    ReplyDelete
  2. wah nmpk myelerakan lauk kari tu...mmg hantu kari QH ni...sedapnye terliur dibuatnye...pekat likat lg kuahnya...

    ReplyDelete
  3. Wattie...awak punya kari ayam ni betul2 menggiurkan..kuah dia mengkilat la..

    ReplyDelete
  4. menyelerakan betul..colorful pulak....happy to follow ur blog..heheh

    visit me,
    http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete