Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Resepi dari rancangan RASA RASA EPISODE 4, Chef Celebrity Anis Nabilah
AYAM MASAK ROSE
Bahan-Bahan
2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
Minyak masak
3 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
2 genggam cili kering (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
6 biji bawang merah (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
1cm lengkuas (dikisar)
2cm kunyit hidup (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
2 sudu besar kas-kas (dikisar)
2 sudu besar biji ketumbar (dikisar)
1 sudu besar jintan putih (dikisar)
1 sudu besar jintan manis (dikisar)
1 tin sup tomato
Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis.
Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak
Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng
Setelah mesra, masukkan sup tomato, garam & gula.
Hidangkan bersama Nasi Jagung.
cantik nye mesti sedap ayam ni kan...nak copy resepi lah wattie..
ReplyDeleteSalam Kak Wattie..sihat ker?dh lama yana xsinggah sini ^^..yana nk copy lah resepi nii..pnh tgk jgk chef anis bt mkn dgn nasi jagung tp xsmpt nk salin resepinyaa..nsb baik akak dh share kat sini..nnt bleh lah yana cuba..tq kak ^^
ReplyDeleteSedap tu...
ReplyDeleteOrang kampung masak kena mai singgah...sedap ni anak2 kak suka..
ReplyDeleteAs'kum kak.. wah merah menyala... ni sedap ni.. lawankan dengan nasi minyak ke nasi ayam ke.. sedap benor dah tu...:))
ReplyDelete