Saturday, March 31, 2012

Gulai Ayam Peranakan Chef Wan


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


Resepi ni memang sangat sangat sedap. Terimakasih buat Chef Wan dan Iresepi kerana menyumbangkan resepi sedap sangat ini.

Gulai Ayam Peranakan Chef Wan
Sumber : Iresepi

Bahan-bahan:
12 keping Ayam Segar Ayamas
6 sudu besar Minyak sayur
½ biji Nenas segar, dipotong dadu - sy tak letak sbb takder stok
½ cawan Jus Asam Jawa
½ peket Santan Kelapa
Gula dan garam secukup rasa


Bahan-bahan untuk pes rempah:
6 biji Cili Merah
4 sudu besar Cili Boh
½ batang Bunga Kantan
2 batang Serai
3 keping Daun Limau Purut
1 sm Halia segar
2 biji Bawang Putih
6 biji Bawang Merah
1 sudu kecil Belacan



Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ke semua bahan – bahan tadi sehingga berbau wangi dan kemudian kecilkan api.
2. Masukkan nenas, asam jawa dan santan. Masak selama 5 minit.
3. Masukkan ayam segar Ayamas, gula dan garam. Masak sehingga kuahnya menjadi pekat sedikit selama 45 minit.




7 comments:

  1. salam kak wattie ..

    menu ni macam seiras yang wani buat cuma tak letak daun kesum je hihi .. mesti sedap bau harum je kan.. nak cubalah yang ini nanti

    ReplyDelete
  2. Aslmkm. Resepi & rupa nya macam rendang pedas perak juga. Nyummy!

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum kak Watie..
    Bestnyer kalau dapat lauk cam ni.. Lagi best kalau org yg tolong masakkan..heheheh

    ReplyDelete
  4. Asalamualaikum Wattie,
    bila diteliti bahan-bahannya memang sedap sangatlah resepi gulai ayam peranakan chef wan ni... rasa nak colek aje kuahnya tu dengan nasi himpit!

    ReplyDelete
  5. Kak watti bahan pes rempah tu semua mesin ke

    ReplyDelete
  6. Kak watie bahan pes rempah tu mesin semuanya ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Bebby, kesemua bahan pes rempah dimesin sekali.

      Delete