Sunday, December 26, 2010

Kari Ikan Merah



Salam,

Sebenarnya buat Kari Ikan Merah ni dua hari lepas bersekali dengan Pais Ikan Mak Dara. Resepi kali ni pun cilok dari majalah Keluarga keluaran Jun 2008.

Tengok bahan2nya lebih kurang macam yang saya selalu buat, cuma kelainannya resepi ni mereka letak halia dan cili kering. Sedap kari ni, makan pulak dengan Pais Ikan, eeeeemmmmm, nyum nyum..... berpeluh peluh jugaklah sebab pedas sikit. Lagi pedas, lagi kick yer dak.

Kari Ikan Merah

Bahan-bahan
1 ekor ikan merah - dipotong dan dibersihkan
3 labu bawang besar - dihiris (sy letak 1 labu jer)
10 ulas bawang merah - dikisar (sy letak 3 ulas jer)
10 ulas bawang putih - dikisar (sy letak 2 ulas jer)
2.5cm halia - dikisar
1 sb halba campur
2 sb cili kisar
5 tangkai cili kering - dipotong potong
3 tangkai daun kari
1 senduk rempah kari (sy guna rempah kari Babas)
1/2 tin susu cair (sy guna santan)
sedikit air asam jawa
5 batang bendi - dipotong
2 biji tomato - dipotong 4
3 tangkai cili hijau - dipotong 2
3 tangkai cili merah - dipotong 2
garam dan serbuk perasa
sedikit minyak



Cara-cara
1. Tumis bahan hiris bersama daun kari, halba campur dan cili kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pula bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan rempah kari dan kacau hingga naik minyak semula. Masukkan juga cili kering.
3. Masukkan susu cair dan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan dan bendi. Masukkan serbuk perasa, garam, tomato, cili hijau, cili merah. Biarkan hingga mendidih seketika.
4. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas panas.
5. Apa lagi, makan ler.....

2 comments:

  1. salam wattie,

    ishhh kita suker arr kari ikan, espeseli kepala ikan, tapi kita sorang jer yg akan makan, tu yg malas nak masak :) jamu sini ek..

    ReplyDelete
  2. Wsalam Yat,
    Meh la sini akak jamu ngan nasi kandaq hehehe

    ReplyDelete