Monday, August 3, 2015

Ikan Masak Lemak @ Rendang Ikan


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Saya menggunakan resepi di bawah bagi menghasilkan lauk untuk hidangan hari ini.   Cuma saya ubahsuai cara memasak.  
Cara saya ialah dengan menumis bahan bahan kisar dan bahan dititik sehingga pecah minyak, kemudian dimasukkan santan dan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu.  Dan ditaburkan dengan sedikit hirisan daun kunyit.   Nampak macam rendang ikan pula.  
Di bawah ini saya sertakan resepi asalnya.  Terimakasih kepada penyumbang resepi.


MASAK LEMAK IKAN SALAI
Olahan dari resepi : MASAK LEMAK DAGING SALAI
By: Chef Anis Nabila
Sumber  :  Azlita

Ikan ~ disiang dan cuci bersih perap dengan kunyit dan garam seketika

1 biji Bawang Kuning ~ dikisar
4 ulas Bawang Merah ~ dikisar
6 ulas Bawang Putih ~ dikisar
18 biji Cili Padi ~ dikisar
1 inc Kunyit Hidup ~ dikisar
Daun Ketumbar dan akarnya ~ dikisar
3 keping Asam Keping 

1 Daun Kunyit ~ dihiris
4 helai Daun Limau Purut ~ buang urat tengah dan di siat ~ ita kisar sikit
4 batang Serai ~ dititik
3 inc Lengkuas ~ dititik
500 ml Santan 
Air
Garam dan Gula
Serbuk Kunyit (untuk memerap daging)
Hiasan: Cili Merah, Cili Hijau, Daun Kunyit, Serai

Rendamkan tempurung dan serpihan kayu didalam air untuk seketika dan masukkan ke dalam dulang ketuhar (deep oven tray).
Panaskan seketika didalam ketuhar sehingga menghasilkan asap. Keluarkan dulang tersebut, dan letakkan ‘wire rack’ diatas nya. 
Susunkan Ikan yang telah diperap dengan kunyit dan garam diatas ‘wire rack’ kemudian balutkan dulang dengan pembalut aluminum dan masukkan sekali lagi ke dalam ketuhar.
Ikan perlu disalai sehingga masak. 

Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk bersama daging dan sedikit air. 
Masukkan asam keping, daun limau purut, serai, lengkuas dan rebuskan sehingga mendidih. 
Setelah mendidih masukkan santan, daun ketumbar, garam dan gula.








2 comments:

  1. Salam lebaran maaf zahir batin Kak Watie
    boleh ya ikan direndangkan..hhe
    sedap tu kuah2 pekat dia gaul2 nasik panas..

    ReplyDelete