Saturday, August 15, 2015

Ayam Goreng Ketumbar Jintan Chef Joha

Assalamualaikum dan salam sejahatera semua,




AYAM GORENG KETUMBAR JINTAN
Sumber  :  Chef Joha

Bahan2nya
1kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk).
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Cara caranya

Potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji bijian, bawang putih, halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen). Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus serbuk dan rempah yang di tumbuk. Di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lebih, lagi lama lagi baik. 

Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing. Sajikan panas2….seuai untuk picnic atau juadah ringan…..Bon Appetit.




1 comment:

  1. Salam watie......kalau ayam goreng mcm ni mmg laku tau. Dia punya bau wangi tu.

    ReplyDelete