Thursday, June 19, 2014

Sotong Goreng Kunyit





Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini semua adalah n3 autopublish ya.  Tak tau nak sembang apa, jadi kita terus aja ke resepi untuk hari ini.


Udang/Sotong Goreng Kunyit
Sumber resepi : Mesra.Net 
 Kiriman: wawa  

Bahan-Bahan: 
8-10 ekor udang/sotong (saiz sederhana) sotong dipotong tiga bahagian jika menggunakan udang (jangan buang kulit) 
 ½ inci halia (dimayang halus) 
 1 biji bawang putih (dimayang halus) 
 1 biji bawang besar (dipotong bulat-bulat) 
 ½ batang cili merah (dipotong bulat-bulat)
 ½ batang cili hijau (dipotong bulat-bulat) 
 kunyit serbuk 
 sedikit serbuk lada sulah 
 sedikit garam 
 ½ cawan cawan minyak masak 

Cara: 
Mula-mula gaulkan sotong/udang dengan kunyit serbuk dan garam (sesedap rasa. 
 Panaskan kuali, kemudian masukkan minyak masak kemudian tumiskan bawang putih dan halia tadi sehingga naik bau kemudian masukkan sotong/udang yang telah digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam tadi. 
Bila sotong/udang sudah setengah masak, masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau. Bila agak sudah hampir masak masukkan serbuk lada sulah. Kacau dan tutup api sedia dihidangkan. 


Tambahan: Sesuai untuk wanita yang berkerjaya, resepi ini ringkas dan mudah untuk disediakan.

4 comments:

  1. Sotong ni peberet akak anak beranak ni watties.. sodap tengok tu :)

    ReplyDelete
  2. wah, sedapnya..lama x makan sotong ni..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak wattie, lama tak sembang2... Harap akak sihat Dan semuga business pun bagus.. Sotong goreng kunyit memang menjadi lauk favourite..lagi2 time bulan puasa nanti...;)

    ReplyDelete
  4. sedapnya dan menyelerakan. wife saya biasa masak sotong sambal

    ReplyDelete