Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini semua adalah n3 autopublish ya. Tak tau nak sembang apa, jadi kita terus aja ke resepi untuk hari ini.
Udang/Sotong Goreng Kunyit
Sumber resepi : Mesra.Net
Kiriman: wawa
Bahan-Bahan:
8-10 ekor udang/sotong (saiz sederhana)
sotong dipotong tiga bahagian
jika menggunakan udang (jangan buang kulit)
½ inci halia (dimayang halus)
1 biji bawang putih (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dipotong bulat-bulat)
½ batang cili merah (dipotong bulat-bulat)
½ batang cili hijau (dipotong bulat-bulat)
kunyit serbuk
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
½ cawan cawan minyak masak
Cara:
Mula-mula gaulkan sotong/udang dengan kunyit serbuk dan garam (sesedap rasa.
Panaskan kuali, kemudian masukkan minyak masak kemudian tumiskan bawang putih dan halia tadi sehingga naik bau kemudian masukkan sotong/udang yang telah digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam tadi.
Bila sotong/udang sudah setengah masak, masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau. Bila agak sudah hampir masak masukkan serbuk lada sulah. Kacau dan tutup api sedia dihidangkan.
Tambahan:
Sesuai untuk wanita yang berkerjaya, resepi ini ringkas dan mudah untuk disediakan.
Sotong ni peberet akak anak beranak ni watties.. sodap tengok tu :)
ReplyDeletewah, sedapnya..lama x makan sotong ni..
ReplyDeleteAssalam kak wattie, lama tak sembang2... Harap akak sihat Dan semuga business pun bagus.. Sotong goreng kunyit memang menjadi lauk favourite..lagi2 time bulan puasa nanti...;)
ReplyDeletesedapnya dan menyelerakan. wife saya biasa masak sotong sambal
ReplyDelete