Sunday, June 29, 2014

AYAM MASAK KICAP PALEMBANG


Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya,
Resepi untuk hari ini adalah Ayam Masak Kicap Palembang.  Hasil carian di internet, saya dapati ada berbagai bagai versi ayam palembang.  Ada yang bersantan dan ada yang tidak.  Setelah difikir fikir dan bagi menyesuaikan masakan ini dengan tekak saya, saya gabungkan beberapa resepi bagi menghasilkan resepi untuk hari ini.  Jom kita tengok hasilan dan resepinya.


AYAM MASAK KICAP PALEMBANG

Bahan bahannya  :-
1 ekor ayam
garam dan kunyit
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan santan
3 helai daun pandan disimpul
3 lembar daun kari
Rempah tumis 4 sekawan
1 sb gula
garam secukupnya


Bahan bahan dimesin bersama  :-
3 biji bawnag besar
5 ulas bawang putih
1in halia
3 batang serai (1 mesin, 2 diketuk)
5 sb cili kisar


Cara caranya  :-
1.  Ayam dibersihkan, dilumur garan dan kunyit dan digoreng 1/2 masak.
2.  Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, serai diketuk dan  daun pandan hingga naik baunya.
3.  Masukkan bahan bahan mesin dan tumis hingga pecah minyak.
4.  Masukkan ayam, kicap manis dan santan, gaul rata.
5.  Masukkan daun kari, gaul rata.
6.  Kalau nakkan yang berkuah, tambahkan sedikit air, biarkan mendidih.
7.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
8.  Biarkan masakan sedikit pekat dan tutup api.  
9.  Siap untuk dihidangkan.


Memang sangat sedap !


Selamat Mencuba.

1 comment:

  1. ni menu mesti cuba ni. hehe tq share resepi kak. nak try buat tuk anak anak. tapi kene kurangkan cili tu la kan.

    ReplyDelete