Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Monday, August 1, 2011
Mocha Coffee Cream Cake
Salam buat semua,
Hari ni nak letakkan n3 yang sepatutnya dah diletakkan awal bulan Julai dulu. Buat kek ni bersempena dengan birthday anak kedua saya, Ammar pada 1 Julai lepas. Tak celebrate pun, cuma buat makan2 sekeluarga.
Sebenarnya dah lama mengidam nak buat kek ni. Pertama kali terpandang kat blog Ayu, hati ini terus jatuh cinta, terus copy paste. Jadi, bila ada kesempatan maka terhasillah ia. Resepi ni saya cilok dari rumah Ayu S'pore. Resepi asal pula dari sini. Izinkan saya perpanjangkan resepinya di sini pula. Terimakasih diucapkan kepada Ayu dan Florence.
Mocha Coffee Cream Cake
Ingredients:
(A)4 egg yolks
1/4 tsp salt
50g sugar
1 tbsp rum-(Ayu used vanilla essence)
(B)75ml corn oil
(C)120ml mocha coffee solution (1.5 tbsp instant coffee+ 1 tbsp cocoa powder + 120ml boiling water)
(D)140g cake flour
3/4 tsp baking powder
(E)4 egg whites
50g sugar
1/2 tsp cream of tartar
Frosting:
2 tsp instant coffee dissolved in 2 tsp hot water
1 tsp double chocolate-(Ayu used 2 tsp Mortimer chocolate powder)
1/4 tsp coffee essence-(Ayu used vanilla essence cause dont have this)
3 tbsp icing sugar-(Ayu added 2 more tbsp so 5 tbsp)
400ml whipping cream
Some ground walnut powder(optional)
Method: 1. Cream (A) till lemon colour. Add in (B) and mix well. Add in (C) and mix well. Lastly stir in the sieved flour mixture.
2. Beat egg white till foamy, sprinkle in the cream of tartar and beat till the whites are white in colour. Beat sugar in over 3 times until egg white is stiff.
3. Pour 1/2 the white into yolk mixture and combine well. Pour yolk mixture into the remaining egg white
and combine well.
4. Pour batter into lined cake pan and bake at 170C for 45 minutes or till cooked.
5. For frosting, combine all ingredients and beat till whipping cream is thick and sitff. Frost all over cooled cake and decorate as desired.
Notes:
I sprinkle some ground walnut powder in the middle layer of frosting as well as on the surface of the cake. Walnut powder brings out the coffee aroma very well.Sources:-From http://wlteetf .blogspot.com
Lembut sangat kejadian kek ini, rasanya pun sedap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cantik pulak cream frosting tu. warna pastel, lembut aje...
ReplyDeleteEmmm...nyum2 yummyyyy...sedapnya....
ReplyDeleteSalam Ramadhan tuk Wattie n family...:)
Salam ramadan buat kak wattie & family ya..
ReplyDeletewah ada kek mocha lah kat sini..
kek ni memang lembut, thanks kak for trying this recipe..harap kena dengan selera family ya..
cantik deco kek ni..
Salam Ramadan k.Wattie...slmt berpuasa.aduhai internet slow sgt skrg..lama baru dpt sampai umah k.Watie.lembut nampak kek tu...dgn topping cream ada kacang..yummy..
ReplyDeletehappy belated birthday unk ammar
ReplyDeletesemoga mjadi anak yg solleh.
Selamat berpuasa ye unk wattie sekeluarga :)
perhh..sedapnya tengok kek tu kak......
ReplyDeletehappy birthday buat ammar....
Nuwairani,
ReplyDeleteWarna2 pastel mmg menjadi kegemaran saya, lembut memikat
Cik Cek,
Salam Ramadhan juga buat Cik Cek sekeluarga, semuga ramadhan tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya
Ayu,
Salam Ramadhan juga buat Ayu sekeluarga. Kek ni memang kena dengan selera akak sekeluarga, lembut gitu, tks Ayu for sharing this wonderful recipe
Mamasya,
Salam Ramadhan juga buat Mamasya sekeluarga. Biar lambat asal selamat sampai ke Penang hehehe
Kasihredha,
Terimakasih untuk ucapan dan doa itu, semuga dimakbulkan Tuhan hendaknya, insyaAllah. Selamat berpuasa juga buat Kasih sekeluarga...
Mas,
Terimakasih Mas