Salam,
Hari ni saya nak share satu resepi roti yang baru dieksperimen oleh saya iaitu Sardine Bun. Sebenarnya dah lama sangat saya teringin nak buat roti ni. Selalu asyik beli aja. Buat permulaan saya mencuba resepi yang saya perolehi dari rumah Mamafami.
Freshly baked from the oven!!! Alhamdulillah, percubaan pertama saya membuahkan hasil yang cukup lumayan, tidak sia2 saya mencubanya. Bun ini sangat lembut dan sungguh sedap rasanya. Komen anak2 ku, sedapla mama roti ni....
Bun ini dibuat dengan sentuhan tanganku sendiri, tak pakai bread maker tau.... Jenuh jugakla nak menguli roti ni bagi lembut. Kalau hari2 uli roti, boleh timbul semua muscle yang ada.......
Macam biasala, sesi fotografi, posing sikit kat taman.
Nak rasa???? Mai la singgah umah, tu pun kalau roti ni ada lagi, heheheh.
Kepada yang ingin mencuba, resepinya saya cp dari blog mamafami, terimakasih Mamafami dan Kak Liza kerana sudi berkongsi resepi yang sungguh istimewa ini...
SARDINE BUNS
Adapted from Sis Hanieliza's Fotopages
Ingredient A :
500g wholemeal flour - saya guna high protein flour
25g milk powder
50g sugar
10g instant yeast
1 teaspoon bread softener
1 egg
1/2 teaspoon salt
Ingredient B :
250ml water
75g margarine
Ingredient C :
Curry puff filling - saya buat yang ringkas jer, sardine filling
Method :
1. Mix well ingredients A.
2. Add in water and knead till a soft dough is formed.(I called upon my antique but still reliable mixer to help me with this process!)
3. Add in margarine and knead again till soft and elastic.
4, Make into a big ball and cover with a clean plastic bag. Leave to prove till double the size.
5. Punch down the dough and divide the dough into 50g balls.
6. Flatten the dough and put the filling. Cover the filling with dough.
7. Leave to prove for another 20 minutes or so.
8. Bake in a preheated oven at 180 degree celcius till golden brown.
9. Once out of the oven, brush some margarine on top.
alaamkkk watie, sedapnya....harummmm je baunya. kak rin mesti cuba buat roti ni pulak lah...tq for the recipe...
ReplyDelete