Salam,
Hidangan istimewa orang2 Penang, kari kepala ikan. Pekena pulak dengan nasik kandaq, ayo yo, sedap giler. Agak2 ada ker orang Penang yang tak makan kari???Ahaksss rugila kalau tak suka makan kari. Kari kepala ikan memang kegemaran hubbyku dan juga kami sekeluarga. Dalam seminggu mesti 2 kali disediakan. Saya menggunakan rempah2 campuran, Alagappa's, Baba's dan sedikit cili mesin. Resepi pula, saya gunakan resepi arwah ibu dulu, kini dan selamanya.......
Memang sedap dan ternyata sedap. Cubalah kalau tak percaya.
KARI KEPALA IKAN
Bahan-bahan :-
1 ekor ikan
6 sb rempah kari ikan (campuran alagappa's dan baba's)
1 sb cili mesin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 st lada hitam
1 cawan air asam jawa
1 mangkuk santan pekat
5 biji kacang bendi
2 biji cili hijau
2 tangkai daun kari
1 camca teh halba campur
garam dan sedikit serbuk perasa
Cara-caranya :-
1. Ikan dibersihkan dan toskan airnya
2. Bawang merah, bawang putih, daun kari dan lada hitam ditumbuk lumat.
3. Campurkan serbuk kari ikan dengan sedikit air dan gaul sebati.
4. Hiris sedikit bawang merah dan bawang putih.
5. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang tadi, setangkai daun kari dan halba campur. Bila telah naik bau masukkan rempah kari dan biar sehingga naik minyak. Masukkan pula air asam jawa dan biar sebentar.
6, Masukkan ikan dan tutup dan biar hingga naik minyak semula.
7. Masukkan pula santan kelapa dan biar sehingga mendidih.
8. Masukkan kacang bendi, cili hijau, garam dan sedikit serbuk perasa.
9. Biar sehingga mendidih sekali lagi dan siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment