Tuesday, May 4, 2010

Lempeng Pisang



Salam,
Pisang disedekahkan dek jiran setaman. Tanya hubby, nak buat apa dengan pisang ni, sampai dua sikat. Hubby kata buat lempeng. Orang utara panggil peknga (tempek di belanga la kot) Buat carian kat internet, jumpa resepi ni kat fp madiha, sumbangan cakcibur (tks yer madiha dan cakcibur), nampak senang sangat, jadi saya pun buat la. Makan dengan sambal tumis ikan bilis, emmm memang sedap,

LEMPENG PISANG

Bahan2
5 biji pisang masak
1 cawan tepong gandum
3 sudu besar gula
secubit garam
sedikit minyak utk mengoreng
jika suka boleh campur 2 ~ 3 sudu kelapa parut yg agak muda
(takde pun takper)

Cara menyediakan
1. Pisang dilecek bersama gula & garam hingga hancur.
2. Campurkan tepung gandum & kelapa parut sehingga rata.
3. Panaskan kuali bubuh sedikit minyak.
4. Masukkan sesenduk adunan pisang dlm kuali dan ratakan. Biar sehingga masak & agak garing kemudian balikkan. (Tambah sikit minyak jika perlu.) Bila masak kedua2 belah.. angkat & bolehlah dimakan begitu sahaja atau bersama sambal tumis ikan bilis.

No comments:

Post a Comment