Monday, May 10, 2010

Kung Pao Chicken



Salam,

Hidangan Kung Pao Chicken ni memang selalu sangat dibuat sebab senang untuk menyediakannya, ditambah pula rasanya yang memang sedap. Cuma pada kali ni saya gantikan cili benggala dengan cili hijau sebab stok kehabisan. Makan nasi dengan ayam ni aja pun dah cukup. Famili semua sukakannya.





KUNG PAO CHICKEN
Sumber : Kak Liza - tks yer

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus (beli yg siap goreng atau boleh juga goreng sendiri)
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sedikit
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato
1/4 cwn air
minyak untuk menumis

Cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api

No comments:

Post a Comment