Sunday, March 28, 2010

Tomyam Ayam




TOMYAM AYAM

Bahan2
4 gelas air - ikut rasa
2 biji bawang besar - dipotong 4 atau 6
5 biji bawang putih - diketuk
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 biji cili padi - diketuk
6 biji limau nipis - perah airnya
6 helai daun limau purut
6 batang serai
1 sendok cili boh/cili mesin - ikut nak pedas
500 gm ayam - dipotong kecil
garam dan gula secukup rasa
apa2 lagi yang nak masuk, spt udang, ketam, lobak merah dll
3 biji tomato - dimesin halus (ini adalah untuk memekatkan kuah)

Cara2
1. Campurkan kesemua bahan2 diatas kecuali air limau, garam dan gula.
2. Rebus hingga mendidih.
3. Masukkan air limau, garam dan gula.
4. Bila ayam telah empok, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment